mandag 6. april 2009

1905 på Trøndelag Folkemuseum

Sommeren 2005 var vi på ferie i Trøndelag. Stiklestad, Levanger, Verdal, Røros & Trondheim. I gamle Nidaros besøkte vi Sverresborg - Trøndelag Folkemuseum. Sverresborg er et kulturhistorisk museum med over 60 antikvariske bygninger fra Trondheim & Trøndelag.
Et amatørteaterlag satt hver dag opp et stykke om livet på en gård nær svenskegrensa i 1905, & der var det slekt på begge sider av kjølen. Dette var en del av hundreårsmarkeringa til museet.

For oss publikum var det deltakende teater. Vi fikk utdelt to ark hver, et sort & ett hvitt. Når skuespillerne kom til bestemte punkter i historien stoppet de opp. Foreslo to mulig veier videre & holdt avstemming blant publikum - store som små. Det alternativet som fikk flest stemmer spilte de videre etter. Det gjentok seg fire-fem ganger. Dermed ble historien ulik fra dag til dag. Skuespillerne fortalt etterpå at folk stemte forskjellig fra gang til gang. Heller ikke de viste hvor det ville ende …

Et annet positivt trekk var at flere roller gikk på omgang mellom dem. En person kunne i løpet av uka eller måneden inneha flere ulike rollefigurer. Det likte de godt.
. . . . . . . . . . .
Forsida av Slekt & data nr 1-2009 har et av mine bilder fra Sverresborg. Dessuten finner du foto i samme serie på side 6 & 8. Slekt & data nr 4-2006 om Broderfolket brakte hele 11 fotos. Kun forsidebildet i nr 1-2009 var ikke brukt før. Serien er på 21 fotos, & bildene er stilt til fri disposisjon for DIS-Norge gjennom fotoarkivet. Denne bloggen illustreres med et foto som ikke har stått i S&D.

1 kommentar:

  1. Vi trenger flere bilder til Slekt og Data. Har du noen som kan være interessante, ta kontakt med oss

    SvarSlett