onsdag 18. mars 2009

quislinger & uslinger

Kjell Løchens dagbok fra krigen har flere blogget om. Jeg har den som Steder i tid & rom nede i venstre kolonne. Herfra kommer du direkte til startsiden & kan velge dato du vil lese. I dagboksnotatet 15. mars dukker pengeenhetene "quislinger & uslinger" opp:
"15. mars fikk vi med oss et midlertidig reisepass m. ordre om å reise til Ørebro & melde oss for politiet dernede. Her er ”Nödfallsviseringen för norske medborgaren Bokförläggaren Kjell Löchen”(...) Til vår skuffelse & ikke lille forbauselse måtte vi betale reisen selv, hvilket gjorde et godt innhugg i den snaue beholdning av penger vi hadde. Vi hadde lykkeligvis fått vekslet våre norske sedler (ikke quislinger & uslinger), men hadde ellers ventet økonomisk å bli tatt hånd om såsnart vi kom til myndighetene. Togreisen gikk gjennem strøk av Sverige hvor utlendinger ikke hadde ”tilträde”, så vi måtte pent holde oss inne i toget. Jeg blev kusket inn igjen øieblikkelig da jeg på en stasjon stakk foten ned på trinnet, & døren blev schmokket i for nesen min.
Erstatningssedlene for 1 & 2 kroner ble på folkemunne under krigen kalt quislinger & uslinger. Men hvilken seddel var quisling'en & hvilken seddel var usling'en? Jo, huskeregelen var enkel. 2-kroneseddelen var quisling'en, fordi det går to stykk uslinger på én quisling.
Det var en enkel layout på sedlene & riksvåpen manglet, sammenlignet med 1- & 2-kronesedlene fra 1917-1925.
Se forøvrig Norges banks nettside om Skillemyntsedler.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar