søndag 25. november 2012

Brune melkeflasker 1962

I november 1962 ble kjøkkelivet endret i Bodø, vi fikk nye, brune melkeflasker

Ja, flasker, embalasjen var av glass. De nye melkeflaskene hadde lavere "hals" enn de gamle & blanke, noen sa at de ikke hadde hals i det hele tatt. 

Brunfargen skulle forbedre holdbarheten på melka, en slags solbrilleeffekt.  Kjøleskap var ikke vanlig på den tiden, det skulle enda gå halvannet år før vi fikk råd til å kjøpe den slags luksus.  I stedet oppbevarte vi ei melkeflaske i langskapet

Et langskap gikk vanligvis fra kjøkkenbenken & opp til taket mot en yttervegg. Langskapet & underskapet nedenfor hadde begge lufteventiler med netting mot fugler & insekter. Dermed holdt skapet lavere temperatur enn de øvrige skapene, ca  2-3 grader om vinteren & 6-8 grader om sommeren.

De øvrige melkeflaskene i husholdningen lagret vi murgulvet i kjelleren. Hver familie - det bodde fire i hele huset - hadde egen plass for melka si under kjellertrappa. Melka var ikke innlåst i noen matbod, til det drakk vi tre brødrene Eide altfor mye melk.

Når folk kjøpte melk brukte mange et eget stativ av metall med plass for tre eller fire flasker & et godt håndtak. Det trengtes, slik avisnotisen forteller oss, flaskene var tunge. 

Ei gammel melkeflaske veide 716 gram når den var tom, ei ny, brun melkeflaske veide 550 gram. Til sammenligning veier en tom melkekartong i dag 32 gram. Handlet du fire liter melk på langhalsa flasker var vekta nesten 6,9 kilo, & sank til 6,2 kilo med de brune flaskene. 

Noen husker sikkert også at handlebagger med påmonterte hjul var populære hjelpemidler for "husmødrene". Nå er disse blitt retro-moderne igjen.

En liter melk kostet 73 øre i 1962, mens ukebladet Donald Duck & Co kostet 1 krone. Det tilsvarer i dag etter konsumprisindeksen hhv kr 7,64 & kr 10,47.  Så billig får du ikke disse varene 50 år etter.

7 kommentarer:

 1. Morsomt innlegg. Jeg husker godt disse flaskene.
  De blanke med lang hals er helt "inn" som karafler for tiden. De brune ser man ikke mye til mer.

  SvarSlett
 2. Jeg er født i 1954 og har vært med å kjøpe melk både i spann, blanke flasker og brune flasker. Vi hadde et sånt stativ som vi bar flaskene i. Morsomt å se igjen :)

  SvarSlett
 3. Artig, jeg har også noen slike gamle flasker stående på hytta. Det vekker noen minner. Er det nostalgi det heter mon tro?

  SvarSlett
 4. ja jeg har også to og et slikt stativ med plass til 4 flasker. Skulle så gjerne hatt ett par til samt 4 topper hvis noen har å selge??? jeg har dem oppå skapet på kjøkkenet men det mangler litt da forstår dere:))

  SvarSlett
 5. Jeg husker så vidt disse flaskene, og har fundert litt på hvor lenge siden de var i bruk. Takk for herlig og informativt innlegg.

  SvarSlett
 6. Artig!! Jeg husker godt disse melkeflakene :)

  SvarSlett
 7. Skulle veldig gjerne hatt tak i slike brune flasker. Helst på en liter eller mer, med skrukork. De er de best flaskene til å oppbevare fotografiske kjemikalier i... Noen har noe slikt? Kjøper gjerne!

  SvarSlett