onsdag 10. mars 2010

Far - 100 år

I dag er det 100 år siden far ble født. Han levde hele sitt liv i Bodø, bortsett fra en kortere periode på 1930-tallet da han var på tuberkulosesanatoriet Vensmoen i Saltdal. Hans far var byfisker, opprinnelig fra Stjørna, hans mor var vaskekone, opprinnelig fra Åssjyen i Bodin.

Min far hadde ikke særlig utdannelse. Kun framhaldskole & handelsskole, han jobbet hele sitt liv i butikk & på lager. Olaf Eide var den yngste av åtte søsken. Familien var småkårsfolk. Etter at faren hans døde i 1926 var det trange kår. Familien bodde på Tusenhjemmet i Prinsensgate 30. Etter krigen ble nummeret økt til 130.

Far & mor -Anne Katrine Moe - møttes på Nord-Norge messa i Bodø sommeren 1937, giftet seg i 1941, fikk Jan i 1943 & Knut i 1948. De bodde i samme leilighet som farmor helt til hun døde i 1949. Tre år seinere flyttet familien inn i ei ny BBL-leilighet i Fredensborgveien 56. Her kom jeg til verden i 1955, & her bodde far & mor resten av sitt liv.

Yrkeslivet til far var i mange år i kjelleren til Otto Koch AS - det som på femti- & sekstitallet ble karakterisert som Nord-Norges største varehus. Her solgte han herreklær, dresser, skjorter, frakker, slips & militære distinksjoner. Seinere ble det engro'en - lageret som leverte varer til flere butikker.

Foruten familien - kjerringa & tre gutter - var hytta i Sagelva en viktig del av livet hans. Adkomsten hit ble betydelig lettere etter at sertifikat & egen bil kom i 1964. Fotoet av fire gutter på hyttetur er fra 1956. Jeg er vel året, Knut 8 & Jan 13 år.

Da far døde i 1992 hadde han tre barn & fem barnebarn. Det sjette barnebarnet Elling kom i 1994.

Legitimasjonen fra Posten viser en stram kar i 40-års alderen. Passer det (?) å si:
Gratulerer med dagen!

2 kommentarer:

  1. Jeg vet heller ikke om det helt passer, men jeg fikk likevel lyst til å si gratulerer med dagen. Et fint tilbakeblikk på en hederskar.

    Jeg har forresten en svigerinne som er født samme år som deg og oppvokst i samme gate.

    God helg!

    SvarSlett