mandag 16. mars 2009

Folketellinga 1891 for Vardø

Forleden skrev jeg om Vardø, & at året da stedet fikk kjøpstadsrettigheter i 1789 var et viktig nord-norsk årstall.

Folketellinga 1891 er i liten grad lagt ut på nett. På Registreringssentralen for historiske data (RHD) finner du imidlertid 1891-tellinga for Vardø i søkbar stand. Den kommer ikke fram når du leter etter databaser på Digitalarkivet.

Her er også Bergen, Båtsfjord, Hattfjelldal, Lesja, Malvik, Porsgrunn & Storelvdal.

Arkivvverket opplyser på sin hjemmeside:
"Folketeljinga 1891 vart halden 1. januar. Tidlegare hadde prestegjeldet vore teljingsdistrikt, no vart det heradet som tok over denne rolla på landet. Elles var framgangsmåten & ordninga lik tidlegare teljingar. Nye spørsmål var om ektefellane sitt innbyrdes slektskapsforhold, & for den samiske & kvenske befolkninga kva språk dei nytta. For kvart hus i byane måtte ein gje opp talet på værelse. Det vart nytta personsetlar i staden for huslister. Dette gjer teljinga svært omfangsrik."
Wikipedia opplyser dessuten:
"Folketellinga 1891 har en rekke kvaliteter som er ukjente i de eldre tellingene. Bl.a. er opplysningene om yrker mer omfattende enn i tidligere tellinger."
Heldig er de som kan lete i 1891-tellinga.

2 kommentarer:

  1. Vi kan jo alle lete i den tellinga, det er bare det at du må dra til arkivet. Minner egentlig om at det fins mange flotte kilder som ikke er digitale - ta en tur til papirlagrene en gang innimellom.

    SvarSlett
  2. Jeg har hatt stor glede av 1891-tellinga, men så tilbragte jeg en dag i uka i åtte år på Riksarkivet :-)

    SvarSlett