lørdag 23. mai 2009

Vågøya - sett fra Middagsdalfjellet

Bodø har mye natur, kultur & historie. Få byer i Norge har så kort avstand fra sentrum til stor naturopplevelser. Sist torsdag - Kr.himmlefartsdag - gikk jeg & kona opp til Skautuva /Skautua som vi sier lokalt.

På vei opp, rett ovenfor Skjelstad heter det Middagsdalfjellet. Her fikk vi et flott syn over Vågøya. Stedet der landskapsmaleren Eilert Adelsteen Normann (1848-1918) kom fra. Øya i bakgrunnen er Landegode / Landego som vi sier lokalt.

Kartutsnittet nedenfor viser kanskje situasjonen bedre.
Dessverre var været noe disig, men vi kan se hovedhusene på Storvågøya midt på bildet, mens Litj-Vågøya ligger på andre siden av sundet.

Jeg har tidligere skrevet her at Adelsteens far - gårdbruker & handelsmann Johan Normann var en skippersønn fra Steigen som kjøpte handelshuset på Vågøya & slo seg opp med handel & fiskefrakting. Handelshuset var et av de viktigst i sin tid. Større enn Jakhellns virksomhet i Bodø, men mindre enn handelshuset på Kjerringøy. En av årsakene var den gode havna vi ser mellom Vågøy'an & ikke minst mellom Vågøya & fastlandet. Her fant jekter & nordlandsbåter ei god havn både mot sørvestkulingen & nordvesten. Så lenge det var seil & robåter.

Da dampskipene kom var havneforholdene ikke gode lenger - det ble for grunt. Den nye tid var starten på slutten for Vågøya som handelshus. I 1916 gikk eiendommen ut av slekta.

Netttopp denne brytningen mellom gammel & ny tid er en av flere kjennetegn - en slags signatur - i Adelsteen Normanns malerier. Svært mange malerier har både dampbåt & seilbåt på fjorden. Noen ganger er dampbåten stor, andre ganger kanskje en prikk i horisonten. Men den er der. Gammel & ny tid ser en tydelig på bildet i denne bloggen her.

8 kommentarer:

 1. Johan Wilhelm Normann Munthe sin mor Albertine datter av Johan Normann reiste til Bergen fra Vaagoen og giftet seg med handelsmannen Munthe. De fikk sønnen JWN Munthe. Se linken http://www.pbase.com/vikingspirit/general_munthe_200132228323559365573394529305
  Vennlig hilsen Roald Atle Furre

  SvarSlett
 2. Finnes det gamle Handelsstedet (Bygningen) ?

  SvarSlett
 3. Det står noen (falleferdige) driftsbygninger på Vågøya, men jeg vet ikke om noe handelshus fortsatt finnes. Ble jo nedlagt for snart 100 år siden.
  Dagens eier vil ikke at fremmede skal besøke øya.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi er Nordmenn og da er vi jo ikke fremmede. Forøvrig gjelder vel også Norsk lov på Vågøen.

   Slett
 4. Hei!
  Så det siste innlegget ditt, og lurte på om du vet om det er forbudt å gå i land på Vågøya? Hvorfor vil ikke eiere at man skal i land der? Er bare for familie turer jeg vil dit.

  SvarSlett
 5. Hei du
  Eieren av Vågøya har unge okser gående på beite der i sommerhalvåret. Han sier at de kan være agressive mot fremmede som går i land.

  SvarSlett
 6. Må jo være flott at en kvinne som kom fra øyen er mor til en Nordmann som ble General i Kina ? Eget museum o Bergen på KODE 1. Nettopp ble det utgitt en bok om han

  SvarSlett
 7. http://www.pbase.com/vikingspirit/image/154882256 General Johan Wilhelm Normann Munthe

  SvarSlett