fredag 13. mars 2009

1789 - Vardø får bystatus

Vardø & Hammerfest var de første stedene i Nord-Norge som fikk bystatus. Kong Christian VII signerte den 17. juli 1789 dokumentene & etablerte de første kjøpstadene nordpå.

Vardø betyr ulvøya - ifølge Wikipedia. Kommunen ligger både på fastlandet & på øya, mens byen kun ligger på den 3,7 km² store øya. Før gikk det ferge mellom byen & fastlandet, men siden 1984 har en kunne kjøre i en undersjøisk tunnel under Bussesundet. Jeg har kjørt der, et par-tre ganger.

Siden Vardø ligger i et flerspråklig område heter byen Várggát på nordsamisk & Vuorea på kvensk.

Historisk har Vardø vært et viktig geopolitisk sted i Norge, & er mest kjent for Vardøhus festning, hekseprosesser på 1600-tallet & pomorhandelen.

Vardø er Norges østligste by, & et viktig knutepunkt for all trafikk & handel i nordområdene, Svalbard, Barentshavet, Finland & Russland. Bystatusen i 1789 var en viktig nordnorsk beslutning, et nordnorsk årstall.

Fra kommunens hjemmeside hitsettes:
"Vardøs byvåpen har tilsammen 7 farger. Våpenet som i dag er i orginalform fra 1887, er tegnet av R. Haavin. Borden er i rødt, sølv & mørkeblått. Bunnen er lysblå, med solen i gull, skipene i rødt med gull-seil & en sølvfarget torsk. Kronen er i gull med 5 tårn. Innskripsjonen "Cedant tenebræ soli" er latinsk & betyr Vike må mørket for solen. Dette er også Vardø sitt valgspråk."

1 kommentar:

  1. Gratulere med dagen Vardø. Hilsen Tove Ovesen

    SvarSlett