søndag 29. august 2010

Bodø brus

Bodø aktiebryggeri (1897-2006) var bryggeriet vårt. Sentralt i byen, det luktet malt når vi sykla forbi i Fredensborgveien. Bodøølet var ikke kjent som noe godt øl utenfor distriktet, men da de skiftet navn til Nordlandsbryggeriet & Nordlandsøl vant ølet flere priser & tester. Etter nedlegginga i 2006 produseres ølet nå i Tronhjem.

© Tom Opsahl

Aktiebryggeriet overlevde krigen
, men ikke markedet.
gamle øletiketter ser vi at Bodøs gamle byvåpen er med. Med midnatsol & nordlandsbåt.

Vi barn drakk brus. Bryggeriet i Bodø skilte seg ut ved bl.a. at Solovar 'sterkere' enn andre steder i landet. Dvs at de brukte mer appelsinsirup i forhold til vann & andre ingredienser. Av andre brusvarianter sto eventyrbrus i ei særstilling. Et godt lokalt produkt som seinere ble eksportert til andre mineralvannfabrikker. Eventyrbrus var definitivt mye bedre konkurrentenes rødbrus.

Den lokale coladrikken het ici-cola. Jeg minnes den som meget god. Det ble imidlertid sagt at noen la ei melketann i ei ici-colaflaske en gang. Etter en måned var tanna borte - opptært.

I den gamle avisannonsen ser vi også at de produserte pommac. Jeg husker ikke hva den smakte, men god var den ikke - syntes jeg. Ifølge søk på nettet var smaken eple &/eller fruktblanding. Den var visst sukkerfri.

Akk det var tider da sitronbrus fortsatt fikk lov til å hete sitron.

5 kommentarer:

 1. Artig, Viggo. Pappa har også nevnt at Soloen var av en sterkere art her i Bodø. Siden farfar var bryggerimester og pappa vokste opp på bryggeriet, så er det spennende å høre slike historier. http://no.wikipedia.org/wiki/Olav_Rasch

  SvarSlett
 2. Husker godt rødbrus og solo, som vi ofte drakk i gjennom et hull i korken.

  SvarSlett
 3. Fant en kork av porselen som det står Bodø Aktiebryggeris Mineraldvand-fabrikk på. Hvor gammel kan den være?

  SvarSlett
 4. Jeg er ikke ekspert på korker. Et søk på nettet forteller at ved Hansa bryggeri i Bergen ble disse korkene bra brukt på brus i perioden 1910 til ca 1947. Sluttåret var pga skifte av tappemaskin.
  Ved Bodø Aktiebryggeri tiper jeg at korktypen var i bruk i omtrent samme tidsrom, ca 1900-1940.

  SvarSlett
 5. Tom Opsahl, Bodø har søkt etter informasjon om flaskene med patentkorker av porselen, og opplyser dette:

  Bjørn-Terje Nilssen sier angående porselenskork:
  «Fra brusfabrikken ble etablert i 1909 til krigen. Flaskene ble faset ut etter krigen, men det var ingen flasker i sirkulasjon fordi kundene ikke leverte dem tilbake eller at patentkorkene ikke kunne byttes ut pga tilgjengelighet.» ��

  SvarSlett