tirsdag 17. mars 2009

RHD – Registreringssentralen for Historiske Data

Skriver Norges historie på nytt – står det på forsida av Parat, medlemsbladet for YS-forbundet av samme navn, nr 1-2009.

Den som laget forsidetittelen kan ikke ha lest artikkelen på side 20-25 særlig grundig. Her finnes en flott presentasjon av åtte driftige & dyktige damer med Arbeidsplass: Registreringssentralen for Historiske Data, i Bardufoss i Troms fylke. De ”er ikke alene om å [gjøre dette i Norge], men de er den eneste gruppen som er statlig lønnet”. Interessant opplysning, som jeg nok stiller meg litt tvilende til er 100 % korrekt.

Der kirkebøkene legges på nett heter artikkelen. Jeg forstår det slik at det er transkriberte (dataregistreringer av håndskrift) kirkebøker det jobbes med, ikke utlegging av skanna mikrofilmer slik vi finner det under Digitalarkivets skanna kirkebøker. På seks hele sider presenteres fotos & tekst fra deres arbeidsdag, godt krydret med eksotiske funn fra kirkebøker, rettsprotokoller & lignende. ”Og det nedtegnes bokstavelig. Feil i årstall skal med, feil i skrivemåter, feil i formuleringer, feil i datoer. Dette er dokumentasjon, ikke korrekturlesing.” Ja, det er dette som er kilderegistrering, jfr den feilaktige tittelen på forsida.

For en person som ikke kjenner til gamle kilder, tolkning av tekst eller slektsforskning er det en glimrende artikkel som gir et interessant innsyn i et helt spesielt arbeidsfelt. Blant dømene som trekkes fram er spanskesyken, Kautokeinoopprøret (dødsårsakene til Hætta & Somby), utroskap & øksemord.

Noe av arbeidet er generell avskrift av kirkebøker, andre deler er bestillingsoppdrag fra forskere & historikere som jobbe med bestemte emner. Det står avslutningsvis ”gir du opp letingen på egen hånd, går det an å henvende seg hit for å få assistanse.” Interessant opplysning dét også, tviler litt på journalisten igjen:
- Hva er telefonnummer til & timepris for den hjelpen?

Til slutt en spalte med nyttige nettadresser. Synd at ingen leste korrektur på den. Kunne ikke de åtte damene fått lest artikkelen før trykking? For nybegynnere en interessant artikkel, for slektsforskere en slurvete greie. Synd for alle. Beklager - journalist Kari Gjæver Pedersen & redaktør Ingunn Blauenfeldt Christiansen – dette sto ikke til eksamen.

1 kommentar:

  1. Kjenner jo til to registreringsgrupper til, den ene på Voss og den andre i Stavanger. Flinke damer som registerer for oss.

    SvarSlett