fredag 20. februar 2009

1937 - veien over Saltfjellet åpnes

Kong Haakon VII besøkte Nordland i 1937. En av oppgavene var den offisielle åpningen av - Riksvei 50 - bilveien over Saltfjellet den 3. juli dette året. Dermed var det for første gang mulig å kjøre Norge på langs, fra Svinesund til Salten. *)

Veien over Saltfjellet innledet en positiv utvikling av handel mellom nord & sør. For Nord-Norge var dette en viktig hendelse & et viktig årstall.

Et nordnorsk årstall.Postkortet viser polarsirkelstøtten ved den gamle riksveien over Saltfjellet, som her står der kongen åpnet veien. Ved omlegging pga nyveien i 1990 ble støtten flyttet østover til det nye polarsirkelsenteret.

Veien fra Oslo & nordover het opprinnelig riksvei 50, inntil den skiftet navn til E6 fram til Stjørdalshalsen, & het riksvei 6 nordover til Kirkenes. Navneskiftet fra Rv 6 til E6 skjedde deretter gradvis ettersom veikvaliteten oppnådde "europaveistandard".
. . . . . . . 
*) Siste del av første avsnitt het fram til 14. september 2014:
"Dermed var det for første gang mulig å kjøre hele Norge på langs, kun med bruk av mindre fergestrekninger på to timer eller kortere."
Korrigert etter innspill fra Roar Michalsen, nedenfor.

2 kommentarer:

  1. Det var nok ikke mulig å kjøre hele Norge på langs da. I Nordland måtte du vente enda i 4 år før det ble satt inn bilferjer mellom Røsvik - Bonasjøen og Korsnes -Skarberget i Tysfjord.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for korrigerende opplysninger. Teksten er nå endret.

      Slett