torsdag 29. januar 2009

Stavkirker i Norge

Stavkirkene i Norge teller 28 stykker. I tillegg finnes det ei stavkirke i Sverige. Bildet viser Eidsborg stavkirke i Tokke Kommune, Telemark fylke. Bildet tok jeg på en ferietur i 2004, da familien besøkte flere stavkirker vi kjørte forbi.

Slektsforskere er interessert i kulturminner & kulturminnevern. Noen av bygningene med lengst levetid er ofte kirkene. I svært mange kommuner er kirka den eldste bygninga. Middelalderkirkene er praktbygg, enten de er laget av stein - slik som Bodin kirke i min hjemby - eller av tre - slik Kvernes stavkirke i konas hjemkommune Averøy. Nord-Norge har ingen stavkirker, den nordligste står på Sverresborg - Trøndelag folkemuseum i Trondheim. Gol stavkirke står på Norsk folkemuseum i Oslo, en kopi står i Gol. Fantoft stavkirke, som opprinnelig kom fra Sogn & ble flyttet til Bergen, ble påtent av en viss "greve" i 1992. Måtte han brenne i h...

Jeg har vært i den originale kirka, men ikke sett rekonstruksjonen. Hvilke stavkirker har du vært i? En idé for kortere eller lengre avstikkere i neste Norgesferie? Nettstedet http://www.stavkirke.org/ har flere interessante artikler om emnet. herfra har jeg lånt vedlagte stavkirkekart. Nå er det bare å planlegge ferien.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar