søndag 22. februar 2009

Hei Sture ! - lynkurs i slektsforskning

Jobb er jobb, & hobby er hobby. Likefullt er det ingen hemmelighet i byen at jeg driver med ... gamle dager? Når noen spør får en vel svare. En dag for et par uker siden snakket jeg med Sture i Frantz (et annonsebyrå vi bruker). Da vi var ferdig med sakene som skulle drøftes spurte han om hvordan en startet med slektsforskning på data. Vel, jeg ga han et lynkurs som kanskje tok 10 minutter, håper ikke sjefen blir sur når han eventuelt leser dette.

Her er Stures lynkurs i slektsforskning:
1. Snakk med de eldste i slekta [han hadde bare ei tante igjen] om hva de vet & noter ned. Bruk gjerne mp3-spiller, mobiltelefon eller slikt med opptaksmuligheter. Går samtalen tregt, ta opp teamene:
fødsel/dåp
konfirmasjon
giftemål
dødsfall
julefeiring
ferier
mat
2. Kjøp boka "Våre røtter". Den finnes som medlemstilbud i DIS-Norge her.

3. Søk på Digitalarkivet med de opplysningene du har rundt år 1900.

Sture hadde en slektning han ville lete etter i Gildeskål, ei dame. Vi ble enig om å starte med hennes far som het Elling. Der var vi heldig, det var bare én Elling i FOLKETELLINGA 1900 for Gildeskål. Elling Olsen f. 1869 var gårdbruker & fisker i Høgsetdalen. Hustruens navn var Nicoline Risberg f. 1870. Her finner du han & hele hans familie på telletidspunktet.

Dattera Jenny, f. 1892, var han på jakt etter, så da skiftet vi til ei SKANNA KIRKEBOK: Ministerialbok 1992-1899. Dette er prestens si kirkebok, klokkeren skrev parallelt i klokkerboka. Håndskrifta til presten var flott, heldigvis for det var mange Jenny'er i Gildeskål på den tiden. Mandag 6. juni - andre pinsedag - finner vi dåpen til Jenny Sofie f. 21. januar 1892. Foreldrenes navn stemmer, så da vet vi at det er rett Jenny som er funnet. Se jente nr 12.


Tredje fase var GRAVMINNER i Norge. Vi fant flere Jenny i Gildeskål, men ikke den rette, Hensikten var likevel å vise hvordan gravminner, gjerne med bilde kan nyttes til slektsforskning på en utmerket måte.

En rask smakebit før jeg sendte han ut med ønske om å komme på et av våre medlemsmøter, første torsdag i måneden.

PS: Hvordan viste vi at 6. juni 1892 var en mandag? Det finnes kalendere på internett, sjekk her!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar