tirsdag 3. november 2009

Familieminner i Tid & rom

Familieminner var årets tema på slektsforskerdagen til DIS-Norge. I DIS-Salten Slektshistorielag markerte vi dette bl. a. med foredrag om www.digitaltfortalt.no samt et lite bord der flere av oss frivillige tok med et lite familieminne eller to.

Sjøl valgte jeg å ta med en lyseblå søndagsfrakk for barn som begge mine brødre, kanskje jeg sjøl til & med, brukte når vi var 3-4 år.

Jan som er født i 1943 kan ha brukt den rundt 1947. Stoff & søm tydet på knapphetstider, ytterstoffet var solid & varmt, silkeforet kan være omsydd av en herrevest. En fin fløyelskrage & dobbeltspent knapping, jo dette var et stasplagg. Et fint familieminne.

Her i bloggen har jeg noen ganger blogget et familieminne. Ikke ofte, men dog noen ganger. I anledning den avholdte SFD’en vil jeg trekke fram et par av minnehistoriene fra min egen familie:

I januar blogget jeg om bonden fra Naurstad som leverte vinterforsyning til oss om høsten i mang & førti år. Med velstandsøkningen på 60-tallet kom TV’n & nye ukeblad inn i vårt liv, omtalt i februar. Samme måned presenterte jeg den første av Tante Hedvigs historier.

Ei anna tante jeg hadde ei minnehistorie om, knyttet til ei Eidsvoll-10-krone, valgte jeg sjølvsagt å publisere på 17. mai – to måneder etter at jeg skrev den.

En konesekvens av mitt fødselsår – 1955 – blir naturlig nok at mine egenopplevde historier stort sett ikke er eldre enn fra 1960-tallet. Her vil jeg trekke fram månelandingen i 1969, publisert på årsdagen i juli, samt en dårlig nyhet i bilradioen, som et TV-program brakte fram fra glemselen i oktober.

Likte dere familieminnene ?

1 kommentar:

  1. Hei og takk for kommentar i bloggen min.
    Artig å lese dine tilbakeblikk!

    Du spør om fiskegratengen hever nok når eggehvitene ikke stivpiskes. Ja, den blir luftig og fin, men ikke riktig så høy som med stivpiska hviter. Til gjengjeld blir den saftigere når eggene brukes hele.
    Jeg hadde opprinnelig lært å lage fiskegrateng med stivpiska hviter, men gikk over til svigermors metode når jeg fikk smake hennes grateng. Dvs - det er jo som rgeel Erik som lager den hjemme hos oss. Som du skjønner lager han svære mengder når han først går i gang :-)

    SvarSlett