fredag 16. september 2011

Isbjørn i Storgata

Da jeg var ung sto det hver sommer en isbjørn på fortauet utenfor butikken til buntmaker Aage Lund i Storgata13, Bodø. Den sto der bare i butikkens åpningstid, & ble trillet ut & inn hver dag.

En buntmaker er en håndverker som jobber med skinn & pels. Yrket har i Norge røtter tilbake til middelalderen. I dag er det få igjen, sjøl om det fortsatt er en yrkesutdanning i videregående opplæring.

Om buntmaker Lund (1904-1979) utøvde sitt håndverk fra fra grunnen av vet jeg ikke sikkert. Jeg tror at han for det meste solgte pelskåper til damer. Bodø var ikke den eneste nordnorske byen med en utstoppet isbjørn i gatan.

Popgruppen Unit Five fra Hammerfest ga i 1978 ut LP'en Æ e nordlending æ hvor refrenget i tittellåten lyder slik:

Æ e nordlending æ, kossen e det med dæ? E du fostra opp på tørrfesk sånn som æ? E du sindig & kan spøtt? Like du alt som e sprøtt? Når du e sint kan du behersk dæ sånn som æ? 
Da e du nordlending du, & da ska du bare tru, du e aldri meir aleina korr du e.  Førr vi har isbjørna i enga, & vi kjøpe med træpænga. Ja vi e et sabla gjeng!
 
Buntmaker Aage Lunds familiegravsted på Bodin kirkegård er av type med søyler. Vi ser også at flyversønnen Einar døde 24 år gammel i 1966. Uten å ha sjekket det nærmere antar jeg at det var i en av de mange flyulykkene på den tiden.  
Foto ©  Svein Erik Davidsen.

3 kommentarer:

  1. Husker den, et populært fotoobjekt.

    SvarSlett
  2. Den va ganske sliten på slutten. Nesten ikke pels igjen.

    SvarSlett
  3. Ja, jeg husker også isbjørnen. Artig å se den igjen! Det vekker gamle minner.:)

    SvarSlett