tirsdag 26. mai 2009

Indisk prins i Nord-Rana, FT 1900

I folketellinga 1900 finner vi ved søk på etternavnet Riedl en litt oppsiktsvekkende person. På gården Kråkdalen i Nord-Rana hos bergingeniør, svensken Alfred Hasselbom født 1846 på Øland, en person som er midlertidig tilstede:

Friedrik Riedl, indisk prins, født 1866 i Selebes AL, hvor nå det er ?
Prinsen er ugift, bosatt i den Haag i Holland, & han er lutheraner.

Kråkdalen ligger på Båsmoen, rett nord for dagens sentrum i Mo i Rana, på andre siden av Ranafjorden. M.a.o. sentralt i forhold til gruvedriften i området.

Dette er eneste person i folketellinga 1900 som har tittelen prins - så langt jeg har funnet ut. For å få litt hjelp videre la jeg dette ut som et spørsmål på Slektsforum under Rana. Svar kom raskt fra Anne Lisbeth Stavland fra Stord som er en ivrig hjelper med 857 innlegg.
"Fann ut at Selebes (Celebes) visstnok er i Indonesia, & det stemmer bra, sidan Indonesia var ein Nederlandsk koloni. Pga namnet er han vel av europeisk opprinnelse, men prins ein plass i India. Detta var spennande å finna ut av."
Hun har et godt poeng med Indonesia som nederlandsk koloni. Da kom jeg også på at begrepet Bakindia tidligere ble benyttet om området mellom India & Kina, i første rekke Thailand, Kambodsja, Vietnam-områdene. Dessuten kan registratoren i FT ha oppfattet feil mellom India / Indonesia. Vi får se om det kommer noe nytt om prinsen seinere ...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar