torsdag 21. mai 2009

Nordlandsbunaden vant - igjen ...

Popularitetsavstemminger får folk aldri nok av. Nå har bloggen MadeinNorwayNow - som husfliden står bak, avholdt en avstemming. Av ca 20.000 stemmer kom Nordlandsbunaden på topp med 13 % av stemmene. Den fikk over dobbelt så stor støtte som nr 2 - Meldalsbunaden.

Bunaden har sine røtter på Helgeland - Vefnsområdet om jeg ikke husker feil. Den første Nordlandsbunaden for kvinner ble fremmet & godkjent på årsmøtet til Hålogaland Ungdomslag i Leirfjord i 1928.

Bunaden finnes i to grunnfarger: grønn eller blå. Vi sier vanligvis at kystkommunene bruker blå, som havets farge, mens jordbrukskommune bruker grønn, som gressets farge. I Bodø kan en bruke begge fargene, ettersom tidligere Bodin kommune var en stor landbrukskommune. Mi datter - Kjersti - valgte grønn da hun konfirmerte seg for tre år siden.

Bunader er vakre & tradisjonelle plagg. Altfor få menn bruker disse, sjøl om det har skjedd en sterk utvikling også innen for dette området. Bunader er et bånd mellom fortid & nåtid - en tidsreise. Ofte går de i arv - i framtid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar