lørdag 12. desember 2009

Gravminnefotografering i Bodø

En artikkel i Bergens Tidende kan medføre så mangt. BT laget 20. november en reportasje om DIS-Norges gravminnedatabase & muligheten til å se fotos av 800.000 gravminner på nett: Her kan du finne de døde. En tabloid overskrift jeg ikke har sans for - det er ikke fotos av lik som DIS-Norge publiserer. Aftenposten fulgte opp med samme sak & tittel seinere samme dag. Etterfulgt av NRK Norgesglasset uka etter.

TV2 tok bølgen flere ganger. Først med Nå kan du søke opp de døde - en slags spiritisme ? - 27. november, & fortsatte lørdagen etter med nett- & TV-reportasjen Gravbilder vekker enorm interesse. I tillegg var det en debatt på tv2-nyhetskanalen påfølgende søndag.

Nettdebatten på TV2nyhetene.no viser at ca en fjerdedel av de som kommenterer saken er negativt innstilt - 7 av 29 innlegg. Personvernhensyn, følelse av krenkelse & frykt for grafsing er hovedargumentene mot gravminnebildene på nett. Men de fleste ser verdien av denne type kulturminnevern. Den digitale folkeavstemninga var entydig - avlest i antall søk i databasen - en million søk uka etter avisoppslagene & en ny million søk etter TV2 innslaget. Hele landet var på leit etter slektsopplysninger.

Så egentlig bør vi takke BT & de andre media for at de profilerte DIS-Norge så godt & grundig som dette. I Bodø fulgte vi opp med en e-post til en våken journalist - Hva med å gjøre en lokal variant? Hun fikk navn på gravminnekoordinator Nils M. Nielsen & ekteparet Aud & Svein-Erik Davidsen som har fotografert hele Bodin kirkegård.

Resultatet ble ei helside - førstesida i næravisa til Avisa Nordland. Jeg har tidligere påpekt verdien av PR. I året 2009 fikk DIS-Salten Slektshistorielag tre helsider & en rekke mindre oppslag. Et positivt trekk ved den siste helsida er at ingen lesere har kommet med negative reaksjoner på gravminnefotograferinga. Ikke forbausende, det var en meget saklig artikkel.

De øvrige to helsidene finner du her: PR i sommernatta & PR før slektsforskerdagen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar