tirsdag 24. januar 2012

Den lange sjøreisen

Den 28. april 1941 klappet en liten fiskeskøyte fra Averøy til kai i Vancouver på vestkysten av Canada. Den lange sjøreisen var endelig over. 

 
Minner fra Averøya har i 2011-heftet en god artikkel med et tema av brei interesse. 

Den lange reisen av Jostein Seljehaug omtaler noe så sjeldent som en families flukt med fiskeskøyte til Amerika i juni 1940. Ottar Nøvik var før krigen skipper på sin egen skøyte - MK Kaare. Han ble i aprildagene beordret av norske myndigheter til å frakte personer & krigsmateriell nordover langs kysten.
Etter kapitulasjonen hørte skipperen at han ville bli skutt dersom tyskerne fant ham. Dermed dro han & hele familien, til sammen 23 personer, via Færøyene til New Foundland. Etter en vinter på østkysten av Canada bestemmer de seg for å gå til de rike fiskefeltene på vestkysten, via Panamakanalen. En reise på elleve måneder & 25.000 km avsluttes i april 1941 i Vancouver, hvor familien bosetter seg & bli værende - også etter krigens slutt. Likevel kom noen tilbake i 1997. 

Det er pensjonist Kaare Novik på Bremsnes på Averøya som forteller historien om reisen familien tok da han kun var tre år.  Det finnes sikkert flere slike historier, men de er sjelden kost i norske årbøker. Les bokmeldinga i sin helhet her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar