tirsdag 27. oktober 2009

Knut Indergårds første historie

Knut Indergård, 41 år gammel fra Batnfjordsøra, var skipper på frakteskuta ”Batnfjord” av Kristiansund. I oktober 1940 gikk de med 1400 tomkasser fra Trondheim til Harstad for å hente fisk. Tre ganger på den turen hadde ”Prinsesse Ragnhild” tatt dem igjen på nordgående kurs, & den 23. oktober på Landegodefjorden var hurtigruta i ferd med å ta dem igjen for fjerde gang. Indergård hørte et smell, uten å feste seg ved det, men straks etter kom maskinisten springende opp på brua & fortalte at ”hurtigruta var gått”.

Kapteinen så at båten allerede var begynt å synke med framenden, & han så noe som så ut som ei bule eller et hull på styrbord side.

Batnfjord snudde straks med kurs for ”Prinsesse Ragnhild”, & Indergård ga ordre om å gjøre småbåten & tauverk klar. Etter ca seks minutter var de 40 meter fra havaristen, & han slo av maskinen på grunn av mange vrakrester & svømmende mennesker. Skipet holdt seg ennå flytende da Batnfjord kom til , men straks etter reiset akterenden seg opp & skipet sank nå fortere enn det hadde gjort tidligere.

De begynte straks å fiske opp folk ved hjelp av tauendene de satte & skipperen lot Batnfjords småbåt bemanne med to av hans folk - Hans Lie & Oskar Mortensen, begge fra Smøla. Denne var ute seks eller sju turer & fisket opp folk. Da Batnfjord kom til stedet så de i alt tre livbåter fra prinsessa. Den ene lå med kjølen i været, & på velvet red det sju personer, en stund seinere satt det bare tre der. Han kunne ikke redde dem da de hadde nok med å ta hånd om de som lå & svømte. Begge de to andre livbåtene kom fram til Batnfjord. I den ene var de overveiende tyske soldater om bord.

Indregård satte bestmannen – Petter Søholdt - opp i den ene livbåten. Søholdt & noen av mannskapet fra prinsessa tok et par turer & fisket opp folk. Båten var tung å ro, det var mye vann i den. Blant de som ble reddet av dem var Paul Brækhus, kapteinen på D/S Prinsesse Ragnhild.

Alt i alt tok Batnfjord opp ca 140 levende personer, men fem av dem døde før båten kom fram til Bodø.

Hovedkilde: En samling tekst omkring ”Prinsesse Ragnhild” forlis
av Åge Johansen, eget forlag 1998.
Knut Indergårds vitneforklaring under sjøforklaringa 25. oktober 1940.


”Prinsesse Ragnhild”
Knut Indergårds andre historie - kommer .....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar