søndag 2. desember 2012

This Old Thing

- Painting was damaged by bayonet-wielding soldier -
 
Den kanadiske nettavisa The Record.com har en spørrespalte om antikviteter & gamle saker, kalt This Old Thing. I mars 2011 kom det spørsmål om et Adelsteen Normannmaleri som var blitt skadet av en bajonettbrukende soldat. Her følger spørsmål & svar i min omsetting:


Question: Dette maleriet av en norsk fjord har vært i min kones familie siden tidlig på 1900-tallet. Det er ca 112 * 150 cm & signert A. Normann. Jeg tror det ​​ble bestilt av Keiser Wilhelm II som ville ha et maleri av sin beste fiskeplass. Under andre verdenskrig ble dette maleriet skadet av en bajonett da de russiske soldatene inntok Berlin. Det har blitt reparert, men skråstreker er fortsatt merkbar. Vi vet ingenting om kunstneren & lurer på om dette skadede kunstverk har noen verdi. 
 - Fred fra Elmira


Answer: Maleriet er laget av den norske maleren Eilert Adelsteen Normann (1848 - 1918). Maleriet har en fascinerende proveniens basert på fortellinga fra krigen. Dessverre er de store, skrå skadene fra bajonettene dårlig reparert. 
 
Dette bildet av et norsk fjordlandskap er typisk for Normanns kunst. Men det store formatet er utypisk. Dette er et ekstremt stort maleri & kunstens verdi øker generelt med størrelsen. Samlere er alltid på utkikk etter det uvanlige. Men det er en jobb som må gjøres med maleriet. 

 
Først må du få bekreftet at dette arbeidet faktisk er malt av Normann selv, & ikke en av hans elever. Jeg er litt mistenksom fordi sammenlignet med andre bilder fra denne artisten, synes dette å ha mindre ”snap” & briljans. Det kan skyldes maleriets dårlige tilstand & skitt som har samlet seg gjennom årene. 

 
Når opphavet er fastslått med sikkerhet må du være forberedt på en kostbar reparasjon - muligens så mye som $ 2.000. Dog, blir bildet riktig behandlet kan det være verdt fem eller seks ganger restaureringskostnadene. I mellomtida ville jeg nyte maleriet & den unike historien som følger det. 

John Sewell

 
Den opprinnelige engelske teksten finner du her.

Vi trekker nok litt på smilet når vi leser om ”keiserens beste fiskeplass”. Sammenhengen mellom kunstens vekt & verdi var også en overraskende ny opplysning: “This is an extremely large painting and art values generally go up by the pound or kilo.” Da er det nok best ”In the meantime… enjoy the picture and the sensational story that goes with it.”

1 kommentar:

  1. "Først må du få bekreftet at dette arbeidet faktisk er malt av Normann selv, & ikke en av hans elever."

    Dette er vel et interessant perspektiv. Kanskje brukte Normann i likhet med Christian Krogh elever til å hjelpe seg for å øke produksjonen. Men hvordan kan man finne ut av dette?

    SvarSlett