fredag 28. desember 2012

Juletreteppet

Mi mor var yrkeskvinne & husmorarbeider. Hennes hobby var å løse kryssord. Håndarbeid var henne fjernt. Vel, med symaskinen & stoppenåla bøtet hun gutteklærne, la buksene opp & seinere ned, samt reparerte ullestan. Men håndarbeid for egen trivsel eller pynt i huset var fraværende, med ett unntak.

Juletreet i 2012
En høst i siste halvdel av 60-tallet presenterte et norsk ukeblad mønsteret til et juletreteppe. "& at det er en nyttig ting kan ingen komme fra" slo hun raskt fast.  Her kunne gaver ligge på noe pent, dessuten ville grannålan ligge i ro når de datt ned.

Vi kjøpte inn litt strie, tøylim, filt i forskjellige farger& tegnet av mønsteret på "smørpapir" dvs matpakkepapir som vi sier i dag. Teppet skulle være kvadratisk & i hjørnene en nisse eller ei nissejente som løp i samme retning.

Teppet ble ikke helt ferdig til jul. Mellom nissevottene skulle et tau (ulltråd) gå som nissefolket holdt i hendene. Juletreteppet var i bruk i mitt barndomshjem fram til ca 1990 & i vårt nåværende hus siden 1992. Det manglende tauet ble aldri montert, & vil heller aldri bli det. 

Teppet er ca 95*95 cm & figurene 25 cm høy. 

2 kommentarer:

  1. Et koselig barndomsminne :-) Takk for bloggfølget i 2012. Jeg ønsker deg et feiende flott 2013!
    Pludrehanne

    SvarSlett
  2. Godt nytt 2013 til Pludrehanne & Co. Jeg vil fortsatt følge med Hannes lille verden.

    SvarSlett