søndag 16. desember 2012

Vanessa Williams seek her roots

Vanessa Williams seek after her roots in the American version of Who Do You Think You Are.  She knows almost nothing about her father’s ancestors. Why? Because her grandfather’s parents died when he was a little child. 

Jakten starter på en kirkegård ved gravsteinen til hennes tippoldefar David Carll. Her finner hun et merke som markerer at avdøde deltok i den amerikanske borgerkrigen (1861-65). Gjennom besøk i arkiver & samtaler med historikere finner hun ut at David vervet seg til unionshæren (nordstatene) like etter at det ble tillatt for negre å gjøre det. Vervesummen var på $ 300 & for to hundre av disse kjøpte han ett stykke jord (kanskje også en gård) til seg & familien. Kona Louise var forøvrig hvit, & blandingsekteskap var uvanlig på den tiden.
 
Carll var en av flere sorte som kjempet mot sørstatene & slaveriet. Ettersom han var født i nord, i New York State var han født fri, & deltok i et kompani for farvede. Da borgerkrigen var slutt forble han i hæren en tid, frigjøringsstyrkene skulle bistå avskaffingen av slaveriet & innføre unionens - USAs - lover i sør. I et av arkivene finner de et tinnplatebilde av soldat David Carll. Arkivaren som jobbet der i 20 år hadde aldri tidligere funnet et slikt.

Neste hovedsøk er etter en annen tippoldefar på farssiden. Han var født før borgerkrigen på en bomullsplantasje i Tennessee – en av de konfødererte sørstatene. M.a.o. var han født inn i slaveriet. William A. Fields var skolelærer, & som slave kunne han ikke delta i krigen. Etter freden var 25 % av befolkningen i delstaten negre, & i noen valgkretser var de fargede i flertall. William ble etter krigen valgt som representant til delstatens lovgivende forsamling, hvor han satt i 1885-86. Seinere arbeidet han som fredsdommer, & døde bare 52 år gammel, uten å etterlate seg annet enn det største av alt – et uplettet navn.

Vanessa Williams slektsreise var en trivelig ferd gjennom det moderne USAs historie. Utrolig nok finner hun bilder av begge tippoldefedrene, en unik opplevelse som få er forunt. 
She also recognizes many common features between her own father & her two great great grandfathers. 


På det nasjonale makroplanet lærte vi at sjøl om slaveriet ble avskaffet i 1865, motarbeidet regresjonen som fulgte likestillinga mellom fargede & hvite. Ku Klux Klan ble sørstatsplantasjeeiernes nye arena. Først etter at borgerrettsbevegelsen vokste fram fra 1950 til 70-tallet ble like rettigheter – uansett hudfarge – gjennomført, over hundre år etter borgerkrigen.

1 kommentar:

  1. Flott og spennende innlegg. Jeg leste for ikke så lenge siden en bok som handlet mye om akkurat dette:
    http://kleppanrova.blogspot.no/2012/11/hill-lawerence-noen-kjenner-mitt-navn.html

    Jeg viste alt for lite om den afrikanske delen så dette, så var spennende og opplysende bok.
    Hilsen Ingun

    SvarSlett