søndag 30. desember 2012

Gamle julenisser

I Fredensborgveien 56 - der jeg vokste opp & bodde i 22 år - hadde vi i alle år noe gammel julepynt som vi på tradisjonelt vis tok fram hver lillejulaften når huset skulle pyntes. Da var adventstiden slutt hos oss & jula kom neste dag. Advendtstjerna av papir hang i verandavinduet fra 1. søndag i advent til nettopp lillejulaften. Det skulle IKKE være to tente julestjerner samtidig i huset.

Jule- & nissepynten var enkel &  ukomplisert, men den var ikke hjemmelagd, kjøpepynt må vite. Jeg antar med 99 % sikkerhet at varene ble kjøpt på Otto Koch AS hvor begge foreldrene mine jobbet nesten hele yrkeslivet deres. 

Nissene til venstre er lysholdere. På ei plate som illuderer snø (sne på vår dialekt)  står en tomtegubbbe med furukonglekropp, hode med skjegg & fargerik hatt. I hånden holder dvergnissen en fluesopp eller ei lykt.

Konstruksjonen var skjør, både kongle & lysholder er reparert mange ganger. Brannfarlig var de også, slik vi ser hos den gule nissen, hvis en ikke fóret lyset med sølvpapir.


Til høyre er en nisseunge på kjelke. Kjelken er laget av sølvpapir/cellofan, armer, bein & kropp av piperensere, mens lua på kulehodet er av rødt kreppapir. Nissegutten er minst ti år eldre enn skjeggnissen som sitter & hugger ved.

De mest populære julenissene var likevel de som var laget av papp & forestilte lekne, sinte, glade, trøtte & snille julenisser i alle tenkelige positurer. Disse ble plassert rundt omkring i hyller & på speil, på bilder & skap. En besøkende skulle ikke på øye på papirnissene med en gang, men uforvarende oppdage dem - en her & en der ...
 
Alderen på julepynten er usikker, det meste var fra 1940 & 50-tallet, faktisk ennå eldre er mulig ettersom min fars barndomshjem overlevde bombinga av Bodø 27. mai 1940.

2 kommentarer:

 1. Sjarmerende julepynt. De på nederste bilde husker jeg svært godt.
  Godt nyttår!
  Ingun

  SvarSlett
 2. Takk, jeg skjønner vi er oppvokst i den samme tidsepoken.
  Godt nyttår til Kleppanrova & Co.

  SvarSlett