fredag 28. august 2009

Verdens beste land ?

Polskfødte Nina Witoszek har skrevet ei bok - en pamflett - om landet hun & vi bor i. Norge er verdens beste land, en realisering av utopienes utopi, eller så nært en kan komme. Nå er ikke dette ei historiebok, men hun trekker lange linjer bakover til de politiske skillelinjene fra tidlig 1800-tall til dagen i dag. Ettersom Professor Witoszek har beveget seg i rom siden hun flyktet fra Polen i 1983 kan vi se boka som ei reise - både i tid & rom.

Åndskampen sto mellom Intelligenspartiet & Patriotene mener hun, & kampen tapte Intelligensen - & de taper den fortsatt hver eneste dag.

Hun mener at norsk mentalitet påvirker vårt samfunn, ikke minst vårt sjølbilde av & i samfunnet:
"Først skaper man en karismatisk historie om den beste, mest jomfruelige & fredelige stamme i Europa. Man forsterker den med et folkeeventyr om flaks & rikdom som belønning for å være god & snill. Så gjentar man begge fortellingene til kjedsommerlighet. Til slutt, det at nordmenn belønnes med oljerikdom & fredsmisjon i verden, oppfattes som en selvfølge." [side 41]
Mange har erklært sin motstand mot Nina Witoszeks provoserende synspunkter i media & publikasjoner. Jeg har sett bloggere som var uenig i bokas innhold - uten å ha lest den. Vi trenger ikke være enig i alt hun skriver, men det er forfriskede synspunkter som rister støv av vårt sjølbilde med bonderomantikk, verdensfred & oljen.

Vi lever i et overflodssamfunn - frihet, demokrati & rikdom. Det mener hun er et resultat - ikke av Patriotenes triumf, men av spenningen & kappestriden mellom Patriotene & Intelligenserne. Det er forfriskende å lese denne lille pamfletten på vel 150 sider. Vi leser vel ikke bøker kun for å bli strøket med hårene ?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar