lørdag 29. august 2009

62 år siden Kvitbjørnulykka

I går var det 62 år siden Kvitbjørnulykka i Lødingen - Norges femte største flyulykke. Jeg blogget om saken allerede 7. januar i år, i et av mine første blogginnlegg: Kvitbjørnulykka 1947. NRK Nordland sendte ett flott innslag i fredagens 18.40 TV-sending. Innslaget varer fra kl 5:20 til 9:30 i nyhetsprogrammet & anbefales sterkt.

I reportasjen møter vi 64 år gamle Rune Bjarghov som mistet sin far i ulykka, lensmannsbetjenten som kom først til ulykkesstedet - nå 86 år gamle Torgny Andersen & luftfartshistoriker Per-Arvid Tellemann ved Norsk Luftfartsmuseum i Bodø.

I anledning årsdagen & åpning av minnelund med minnestein over Kvitbjørnulykka arrangerte Lødingen kommune et omfattende lokalhistorisk program.

Arkivfoto fra 1947: Lødingen kommune.
. . . . . . .
I det samme nyhetsprogrammet er det også verdt å få med seg innslaget på 13 sekunder fra Lofotkatedralen i Kabelvåg der restaureringstekniker i fylkeskommunen - Heinz Kusch - har avdekket et unikt, malt mønster på bærebjelkene i den gamle trekirka. Se de ovenfor nevnte nyhetene fra kl 3:47 til 4:00.

Lofotposten på nett kan fortelle:
"Det omfattende arbeidet med å karlegge hvordan kirken originalt så ut innvending, er i stor grad unnagjort. Men da Kusch skulle undersøke hvilken farge som gjemte seg under de nyere malingslagene på takbjelkene, fikk han seg en overraskelse.

I underkant av takbjelkene oppdaget han et mønster av kløver & gotisk frakturskrift, som trolig går langs hele veggen. "

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar