mandag 31. august 2009

Sjønstå gård
Stiftelsen Sjønstå gård arrangerte Sjønstådagen 2009 sist søndag. Mange kom, minst 1.000 personer - kanskje 1.500 - var innom denne spesielle gården fra 1600-tallet som en gang (inntil 1956) var endestasjon på den smalsporete Sulitjelmabanen. En bane som stort sett fraktes kobber- & svovelkis ned mot Finneid. Sjønstå ligger 20 km øst for Fauske langs riksvei 830 mot Sulitjelma.

Et av flere innslag var et kåseri av Gunnar Berg om om gårdens historie, folkene på Øvergarden & Nerigarden. Gruvedriften, jernbanen & arbeiderbevegelsen i Sulis påvirket denne flotte gården fra 1891 til 1956. Sjønstå er en av få klyngetungårder. Husene er ikke flyttet ved den store utskiftningen på 1800-tallet.

Bildet til venstre viser noen av de 22 husene, med Øvergården nærmest. Bildet til høyre viser Nerigårdens to hus; Midtistua & Neristua.

Berg er slektsbokforfatter & medlem av DIS-Salten. Les mer på min blogg Lektor Berg & Fauskeboka. Til tross for at han ikke var lommekjent i området klarte Gunnar å formidle folkenes liv & gårdens historie på en utmerket måte.

Etter foredraget ble han intervjuet av journalistparet Erik Veigård & Hanne Løkås Veigård fra Valnesfjord.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar