søndag 21. juni 2009

Kystlandskap fra Nord-Norge

Adelsteen Normann: Kystlandskap fra Nord-Norge, (ca. 1880)
Gave fra privatperson 2008 © Nordnorsk Kunstmuseum

Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø har en flott samling av nordnorske malerier. En av fjorårets ervervelser er en gave av dete flotte Adelsteen Normann-maleriet.
"I desember 2001 flyttet Nordnorsk Kunstmuseum til Sjøgata 1 på Prostneset i Tromsø. Den monumentale murbygningen er tegnet av arkitekt Søren Andreas Wiese Opsahl & sto ferdig i 1917. Bygningens stil er holdt i enkel nyklassisisme med islett av nybarokk. Bygningen huset opprinnelig byens post- & telegraf & ble senere tatt i bruk som politikammer. Fra høsten 2000 arbeidet Statsbygg med å ombygge & klargjøre Sjøgata 1 til museumsdrift etter tegninger av Telje-Torp-Aasen Arkitektkontor AS.

Museet ligger i Tromsøs eldste gateløp med fasaden mot Roald Amundsens plass. I umiddelbar nærhet finner En hurtigrutekaia & domkirken. Helt siden 1200-tallet har Prostneset vært kirkested. Bygdefolket dro opp båtene sine på stranden når de skulle til gudstjeneste. Rundt år 1900 sto den nye dampskipskaia klar til å ta i mot større skip. Prostneset har siden vært byens viktigste knutepunkt for passasjertrafikk til sjøs."

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar