søndag 15. april 2012

Kim Il Sung & jeg

15. april 1912 er den offisielle fødselsdagen til Nord-Koreas skaper & første diktator Kim Il Sung.*) For fire måneder siden døde hans sønn & etterfølger Kim Jong-il, & den siste hendelsen fikk bølger av gamle minner fram fra glemselen.

En høst, sannsynligvis i 1974, deltok jeg & flere andre AUF-ere på et kurs ved LO-skola på Sørmarka utenfor Oslo. Hva emnet på kurset var er erindrer jeg ikke, taleteknikk, organisasjonsarbeid eller tillitsmannskolering, noe i den retninga. Jeg var på et-par-tre slike ukekurs på Sørmarka. Herfra husker jeg blant annet 'Mannen med den røde gitar', Trygve Aakervik, som et fast innslag.

Under nevnte kurs fikk jeg & to venner invitasjon til Nord-Korea, nærmere bestemt kommuniststatens legasjon Oslo. Det var min første & eneste ”nærkontakt” med Kim.


Olav Boye i dag
 Olav Boye f. 1942 var en slags kursansvarlig på denne samlinga. Han var sekretær i AUF i 1973-75, en politisk vandrer som startet i Venstre, gikk via DNA til SV & er nå partipolitisk uavhengig. Et politisk dyr med røtter i Norsk Grafisk Forbund, aktiv i Nei til EU & mange andre arenaer.

Boye fortalte at den nordkoreanske ambassaden hadde invitert ungdomspolitikere fra AUF til en orienteringskveld med film, mat & drikke. Ambassadefolka pleide det, å profilere seg overfor ungdomsorganisasjoner innen politikk & samfunnsliv. I dag kaller vi det påvirkningskanaler, mediestrategi, merkevarebygging eller lobbying. Det var neppe oss tre gutter på 18 & 19 år de primært ville påvirke, sjøl om strategiene deres utvilsomt var langsiktige.

Uansett, Hans Karlsen, Stig Fossum & jeg ble med Olav Boye & noen andre AUF-ere til denne ambassadekvelden.**) Jeg tok ingen foto eller notater, alt er etter min tvilsomme erindring. Kvelden startet med en liten velkomstdrikk før vi fikk se en lang propagandafilm fra det forgjettede land Nord-Korea hvor alt var så bra & folka så glade. Takket være den store Kim Il Sung. Filmen var i sort-hvitt & i tillegg til bilder fra Pyongyangs brede paradegater med monumentale bygninger viste de fram et jordbrukssamfunn med forholdsvis gammeldags teknologi.Et sentralt begrep var juchetanken utviklet av «Den store leder», Kim Il Sung (1912–94) & Nord-Koreas leder 1948–94. Juche vektla sjølberging i matproduksjon & industri, et sterkt forsvar & uavhengighet i utenrikspolitikken. Et for så vidt fornuftig utgangspunkt i de fleste land, «å stole på egne krefter».

  

Etter filmen var det koreansk mat med mange & ukjente smaker. Rettene var fremmedartede, gode & sterke. Sterk var også drikkene. Det gikk mest i en slags urtevodka med ginsengrot i flaska. Vi vente oss fort til drikken. Diplomatene var høflige, vi kommuniserte på engelsk, ingen av dem snakket skandinaviske språk.Derimot hadde de en rekke tidsskrifter & bøker på norsk, de fleste forfattet av den store Kim. Her ble juchetanken & Nord-Koreas fortreffelighet grundig gjennomgått. Hundrevis av tettskrevne sider, på norsk. Vi fikk med oss en stor bunke litteratur hjem for å utbre Kim Il Sungs tanker. Heldigvis rakk vi siste buss til Sørmarka.

Hvordan gikk det etterpå? Interessen for Kim & juchetanken var forholdsvis minimal på gamle Bodø gymnas. Vi var ikke særlig iherdig med informering, andre saker sto i fokus her hjemme. Propagandaskriftene gikk i løpet av få år til Bratten, byens søppelfylling. Overvåkingspolitiet registrerte heller ikke besøket, mappa var tom. & vi guttene ble solide samfunnsborgere. Hans er førsteamanuensis i matematikk ved UiB, Stig er universitetsdirektør ved UiN & Viggers fylkesbyråkrat i Nfk.

 
Hva mener jeg om Nord-Korea i dag? En samling med Sør-Korea til et fritt demokratisk land er eneste lykkelig utgang på denne tragedien som begynte i 1948. Arvelige republikker er en motbydelig anakronisme. 
. . . . . . . . . .
*) SNL – Store norske leksikon, & landes webside skriver navnet uten bindestrek & store forbokstaver. Wikipedia skriver Il-sung med bindestrek.

**) Jeg er faktisk usikker på om det var en ambassade eller et konsulat vi besøkte i 1974, i dag betjenes Norge av landets ambassade i Stockholm. Landet har en moderne norskspråklig webside her.

1 kommentar:

  1. Morsomt minne. Jeg husker godt at alle lagssendingenen fra Oslo inneholdt propaganda fra Kim-Il-Sung, solens sønn vår store leder. Det var en måte for AUF å finansiere portoutgiftene, lurer på hva VG og Dagbladet hadde fått ut av det i dag, he he.

    SvarSlett