onsdag 18. april 2012

Adelsteen på Bodøgård

Fredag 13. april 2013 "snikåpnet" Galleri Bodøgaard sitt nye & utvidete anlegg for et lite knippe 200 inviterte gjester. Fra nå av heter det:
Bodøgaard 
kunst & kultur
På bildet til venstre, hentet fra Avisa Nordland på nett,  står jeg i lett passiar med keramiker & kunstner Ingrid Cimmerbeck.  Bak oss - det store bildet nederst - henger et meget uvanlig Adelsteenmaleri.

Jeg har ikke noe bedre bilde av det ennå, men det forestiller en norsk dal - uten vann! Verken hav, fjord, vatn, elv eller bekk er med i denne tette, mørke & dramatiske innlandsdalen. I seg sjøl et meget uvanlig motiv på et Adelsteen Normann maleri.

Malingskunsten er ekstrem flott, fjellsprekker & fordypninger i venstre bildedel har tilnærmet 3D-preg. Men utstillingens lys er flatt, uten spotter kommer ikke de lyse motivene & den dramatisk naturen til sin rette.

Vi diskuterte om A. Normann var en norsk eller nordnorsk maler. Cimmerbeck - svenske med 30 års fartstid i Bodø - mente at han var mer norsk enn nordnorsk: Normann var fullt på høyde med de kjente nasjonalromantiske landskapsmalerne som henger i Nasjonalgalleriet.

Jeg mente at Normann var både en norsk & en nordnorsk maler. Det avhenger av motivene. Jeg er enig med Ingrid C. i at Adelsteen er i norsk elitedivisjon, men hans nordnorske motiver er stekt preget av hans oppvekst på Vågøya i Bodin & reiser i Nordland. Nettopp hans evne til å fange det nordnorske lyset - & været - gir han en nordnorsk tilleggsdimensjon som mange sørnorske malere ikke klarer å feste til et lerret.


Maleriet over er også i Bodøgaardsamlingene. Det forestiller beitende rein på et parti av Straumøya eller Evjen sett mot øst &  Børvasstindan. Den spisse fjelltoppen til venstre er Børtind, toppen til høyre er PerKalsatind. Se foto til høyre for sammenligning av fjelltoppene.

Nok et uvanlig Adelsteen Normannmaleri med motiv øst for Bodøhalvøya. Heimplassen Vågøya lå nord for halvøya. Disse fjellene er ikke synlig derfra.

1 kommentar:

  1. Spennende, informativt og interessant innlegg!
    Takk fra Ingun

    SvarSlett