torsdag 5. april 2012

Andreas Normann Maalö

Ei melding tikket inn, innledningsvis på  fb , deretter kommuniserte vi på e-post. Første melding var høflig & forsiktig:
”Til deg, du fremmede.
Mulig dette er helt skivebom, men jeg tar en sjanse. Årsaken til at jeg skriver er todelt. Jeg har et maleri etter besteforeldrene mine - som jeg setter stor pris på. Jeg har alltid lurt på hvor motivet er hentet fra. & hvem kunstneren monne være. Bildet er av et fiskevær, tror jeg, & det står A. Normann MAALÖ. Ser du (hvis jeg har truffet riktig mann da) skriver om en Adelsteen Normann. Jeg aner ikke om det er samme mannen, men blir veldig nysgjerrig. Maalö, skrevet på den måten, ser svensk ut, men jeg håper bildet er fra Norge. Nordland? (…) Vennlig hilsen Mette Kristine.”
Neste steg var å få et foto av bildet til innboksen.
”Jeg er nok rett mann, men vet ikke noe om stedsnavnet Maalö. Meget uvanlig med slik navn rett etter signaturen. Måløy er vel lengre sør enn Nordland?
Kan du sende et fotografi av maleriet til min e-post?"
Ganske raskt kom et bilde som ikke kunne vært malt av Eilert Adelsteen Normann 1848-1918. Jeg forhørte meg med lokale kunstkjennere & fikk svar fra Jan Dagfinn Monssen:
”Det har vært et maleri med tittel ”Fiskevær i Nordland” av A Normann Maalø til salgs på finn.no. Signaturen kan ikke ha noe med ”vår” Normann eller hans sønn å gjøre. Det er nok en glad amatør som har blitt inspirert av navnelikheten.”
Mette Kristine fikk dette svaret fra meg:
"Mest sannsynlig er bildet malt av Andreas Nordmann Maalø.
Se denne annonsen.
Maalø døde i 1953 & ligger begravd på Lademoen i Trondheim."
Den siste opplysningen fant jeg ut ved et raskt søk på Gravminner i Norge.


1 kommentar:

  1. Hei =)
    Du har ikke tilfeldigvis mailadressen til denne damen, Mette Kristine fortsatt?..
    Jeg er etterkommer av Andreas Normann Maalø, og er interessert i å kjøpe dette maleriet..
    Mvh Elise

    SvarSlett