torsdag 14. juli 2011

Bygningsarbeidere ca 1946

Jeg fikk i juni en e-post fra Gry på Gjøvik med dette flotte fotoet hun hadde skannet inn. Hvor & når i Bodø er bildet tatt? - lurte hun på. Gry opplyste at mannen til venstre - Bjarne P. Dahlmo - døde i september 1946 så bildet må være tatt før den tid.

Gry la bildet ut på  fb , i ei åpen gruppe som heter BODØ før og nå. Gruppa har 2.265 medlemmer pr i dag. Her er det mange historiske - & moderne bilder av byen vårres!

Jeg mener bestemt at fotoet er tatt på Sjøfartsbygningen. Bak han med pipe (nr 2 fra høyre) ser vi flaggstanga til Grand Hotell. Fotoet av Grand hotell, Professor Scyttesgate & Margarinfabrikken Norge til høyre viset tydelig flaggstanga til hotellet: Det var ikke mange flaggstenger som overlevde bybrannen.

- Kan der være fra Margarinfabrikken der Dahlmo var formann? - spurte Gry.

- Nei, for det første ser dette ut som et hus under oppføring. Margarinfabrikken overlevde bombinga. & for det andre ser det ut som at huset karene står på er på nordsida av Sjøgata, dvs på Sjøfartsbygningen. Bryggeriet ble heller ikke bombet, vi ser deler av det i høyre bildekant. Byen er borte, de tyske jagerflyene som angrep Bodø 27. mai 1940 la det meste av sentrum i grus. Bildet er utvilsomt tatt en gang mellom 1940 & 1946, mest sannsynlig sommeren 1946. I gatevandringsboka - byen vårres - omtales Sjøfartsbygningen på side 85. Byggeår er 1937 med ombygging/restaurering ferdig i 1947.

Foto © Gravminner i Norge
At Bjarne Dahlmo (1902-1946) jobbet på Margarinfabrikken ser vi også på gravsteinen hans på Bodø kirkegård. Tittelen kjernemester er det ikke mange som har hatt. Folketellinga 1910 gir oss 14 treff på kjernemester/kjærnemester. Alle arbeider på en smør- eller margarinfabrikk i en kystkommune.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar