tirsdag 15. september 2009

Til sengs med ... Hanna Kvanmo

Melodi Grand Prix & norske valg har en ting til felles. Opptellinga & avstemmingsresultatet er mange ganger mer spennende enn henholdsvis musikken & valgkampen.

Stortingsvalget 1977 var et av det mest spennende i moderne tid. Jeg var 22 år & 77-valget var det første stortingsvalget jeg kunne bruke min stemmerett. *) I august reiste jeg til Bergen for å studere, så borgerplikten ble nok gjennomført ved å forhåndsstemme på rådhuset i Bodø.

Valget var jevnt. SV - under navnet Sosialistisk Valgforbund - fikk inn 16 representanter fire år tidligere, derav to fra Nordland. Det var forventet at SV ville gjøre det dårligere i 1977, nå som EF-avstemmingen lå fem år bak oss. Imidlertid var alle forbauset etter grovetellinga i Nordland. Ingen av nordlandsrepresentantene var fra SV. & dette i det røde fylket der SF - Sosialistisk Folkeparti - allerede i 1961 fikk en stortingsplass. Valget var svært jevnt. På valgkvelden 12. september var stillingen 78 til A & SV, mot 77 til de borgerlige. Tirsdag den 13. tok KrF et mandat fra Arbeiderpartiet i Møre & Romsdal under fintellinga. Lars Korvald, Gunnar Stålsett & Erling Nordvik startet regjeringssonderingene. Men seieren var fortsatt knapp, de borgerlige hadde bare én stortingsrepresentant mer enn sosialistene i Arbeiderpartiet & SV.

Onsdag 14. september - to dager etter valget - rystet et politisk jordskjelv gamlelandet. Under fintellinga i Narvik ble det oppdaget en alvorlig feil.
Under telling av valgsedler fulgte en denne prosedyren: Stemmesedlene ble først sortert etter parti eller liste & deretter telt opp i bunker på 50 stemmesedler fra hvert parti. Så ble sedlene lagt i en tellekonvolutt & signert av to fra tellekorpset. Utenpå denne skrev en antallet (hvis det var lavere enn 50). Deretter ble tallene fra konvoluttene rapportert videre & summert kommune- & fylkesvis. Ut fra antall avgitte stemmer ble mandatene fordelt innad i hver valgkrets, som ved Stortingsvalg er fylkene. I 1977 hadde Stortinget 155 representanter, hvorav 12 kom fra Nordland.
Valgstyret i Narvik oppdaget en avgjørende feil. I en konvolutt som skulle inneholde 50 høyrestemmer**) fant de 50 SV-stemmer. Grovtellinga på valgnatta endte med at Høyres Elsa Kobberstad fra Narvik hadde tatt sistemandatet i skarp konkurranse med SV. Nå som Høyre gikk 50 stemmer tilbake & SV tilsvarende fram, gikk sistemandatet til SV & Hanna Kvanmo fra Rana. Dermed snudde flertallet på Stortinget & Odvar Nordli fortsatte som statsminister.

I Narvik & i Nordland beskrev en opptellinga slik "Æ gikk te sengs med ho Elsa Kobberstad, & våkna opp med ho Hanna Kvanmo".

*) Året etter ble stemmerettsalderen senket fra 20 til 18 år.
**) I en sekundærkilde står det at SV-stemmene lå blant A-stemmene.
. . . . . . .
Foto fra tv2.no - figur fra Wikipedia
Obs dette er versjon 2 av historien, korrigert etter innspill fra en bloggleser.

3 kommentarer:

 1. Hei Viggo.
  Artig minne om valget i 1977, det var mitt første også, men jeg stemte i Akershus den gangen. Jeg må allikevel få lov å "arrestere" deg på et par punkter; det med Willoch var i 1981 og det var nelliker i buketten :-)
  Synes du ellers valget gikk greit i år da?

  SvarSlett
 2. Takk for innspill Greta. Du har jo rett i "arresten" så jeg valgte å korrigere hovedinnlegget slik at dette er mest mulig korrekt.

  SvarSlett
 3. Flott blogginnlegg Viggo. Eg husker godt denne saken, også mitt første stortingsvalg. Var mektigt sur fordi dei rota slik med stemmene, men men... Mykje vann som har rent ut i havet sidan den gangen :-) Og Hanna var jo ein fantastisk Dame.

  SvarSlett