søndag 7. februar 2010

To medlemsmøter på ei uke

To medlemsmøter på ei uke er uvanlig. Første uka i februar skjedde dette ved at jeg tilfeldigvis var to dager i Oslo. Tidspunktet klaffet med et medlemsmøte i DIS-Oslo/Akershus på Riksarkivet den 3dje. Dagen etter landet jeg i Bodø vel timen før månedens medlemsmøte i DIS-Salten Slektshistorielag. En fin kombinasjon.

Begge møtene hadde flere fellestrekk. På Riksarkivet snakket Sverre Mørkhagen om norsk emigrasjonshistorie (til Amerika) gjennom hundre år - 1825 til 1975. Foredraget var uten bilder & i vel en time fikk vi en grundig & særs interessant innføring i starten av - & utviklinga av de første tiåra med emigrasjon. Han kom vel fram til ca 1866 i sin orientering.

Igjen fikk jeg bekreftet at det var verre å være fattig i Sør-Norge enn i Nord-Norge. Bl.a. pga odelsrett, husmannsvesen, næringsgrunnlag, befolkningsvekst & religionsforfølgelse. Emigrasjonen nordpå skjøt fart først etter 1890 fortalte Mørkhagen i kaffepausen. Han har et kapittel om det i boka si - Farvel Norge. Antall besøkende i et snøfullt Oslo var ca 50 personer.

Torsdagens DIS-Salten møte var som vanlig godt "annonsert", bl.a. med en kvartside forhåndsomtale i lokalavisa. Medlemmene var oppfordret til å stille i god tid for å få en stol, & da klokka passerte åtte var det vel 70 personer i lokalet. Astri Riddervold har flere bøker & mye forskning bak seg når hun snakket om matkultur gjennom 1000 år, med spesiell fokus på Nord-Norge.

Riddervold fortalte at vi levde i fem kulturer:
Sexkulturen - de naturlige drifter for å videreføre slekta. Fødsels- & dødskulturene - rutiner & riter for inngang & utgang av livet. Dokulturen - det som kommer inn må også ut i organiserte former, samt

Matkulturen - den daglige føde & drikke. Dagens hovedtema som fenget tilhørerne i halvannen time. Uten lerret, bilder eller annen teknologi enn talens makt. Et stort foredrag.
. . . . . . . . .
Tittelen på denne bloggen er kopiert fra lederen i DIS-Norge som jeg hadde en hyggelig ettermiddag med i Oslo.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar