søndag 11. november 2012

Elsker - elsker ikke?

Jeg fikk en kjærlighetserklæring, fra Hamar, fra bloggerinnen Kleppanrova som skiver om kunst, litteratur & røtter i Lurøy. Ingun Kleppan er bl.a. smykkekunstner & hører lydbøker mens hun arbeider. Mange lydbøker, som blir til gode bokmeldinger. De er givende lesning. Derfor er bloggen hennes på mi liste ANDRES ROM i venstre marg.

Grunnen til at jeg fant Kleppanrova var de mange historiske tilbakeblikk til Lurøy-Onøy på Helgeland. I et skap hun arvet fant hun hauger av notatbøker, skisser, tanker, bilder, drømmer & leker som to brødre har hatt på Helgelandskysten, nemlig hennes far & onkel. Sistnevntes dikt & dagbøker, førstnevntes tegninger.  En stor kilde til nordlandsk hverdagsliv fra 1936 til 1948, men sagaen fortsetter ennu. Så besøk Kleppanrova gjerne.

 Vel, Ingunn fikk et kjedebrev - Award - som hun skulle gi videre til fem blogger "hun elsker."  Tid & rom kom øverst på lista, & begrunnelsen likte jeg særs godt:
"Dette er en blogg mest om slektsforskning, noe jeg egentlig ikke driver med, men allikevel synes er spennende å følge med på. http://tidogrom.blogspot.no/ Han har så mange fine fortellinger & historier å fortelle." 
God slektsforskning er gode historier, & tidsreiser er fortellinger vi aldri blir lei av.

Så til de fem bloggene jeg elsker, jeg har valgt meg fem kvinner.

På topp kommer bloggen Slekt & slikt! av Laila Normann Christensen. Hun har blogget i fem år & er dronningen blant norske slektsforskere. En ener i sitt fag & med lang fartstid som tillitsvalgt i DIS-Norge, herunder mangeårig leder i DIS Oslo/Akershus. 

Hennes innlegg er interessante, med grundig forarbeid & relevant for alle. Laila er ekspert på å leite etter slekt i USA, hun tilbringer dessuten mye tid "over there".

Neste kvinne er Liv Ofsdal med bloggen Min digitale verden. Liv startet å blogge to dager etter Laila, noe som nok kom av de på den tid var aktive moderatorer på DISchat. 

Liv er deltidsansatt i DIS-Norge blogger om slekt, lokalhistorie, bok & bibliotek samt livet rundt Holmestrand der hun bor. Da jeg begynte å lese blogger startet jeg alltid med Livs digitale verden & gikk videre på hennes bloggliste, dvs de hun fulgte med på.

Bok & bibliotek kjennetegner også Gretas blogg. Dette er en ekte brosteinsblogg der Greta Hysvær skriver om reiser, slektsforskning & litteratur. Hyppige turer i Oslo by & til kongens København deler hun med oss, fullstappet av kultur.

Greta bodde i Tromsø i ungdommen, men flyttet sørover som 20-åring. Hun begynte å blogge i mai 2008.

Renathe's verden er en nykommer i bloggerformatet. Men Renathe-Johanne Wågenes fra Bergen & Askøy har lang fartstid i DIS-Norges & DIS-Hordaland. Hun er en av drivkreftene bak databasen Gravminner i Norge - en fantastisk ressurs for å finne døde slektninger som er født etter 1910.

Renathe begynte å blogge i februar i år & hun skriver mest om si eiga slekt & slektsforskning. Her er det mange gode historier & tips om hvoran hun har gått fram.

Den femte & siste kvinnen jeg velger å la stafetten gå videre til skriver ikke om slektsforskning:

Hannes lille verden - eller Pludrehanne som den også kalles - er en av Norges tusen kvinneblogger fulle av matoppskrifter, interiør, håndarbeid, familie, bøker, film & friluftsliv. Det som skiller Hanne Løkås Veigård fra Valnesfjord fra de andre kvinnebloggene er at dette er landets beste i sin sjanger.

Hanne lager gode innlegg - personlige, men ikke private. Dessuten har hun estetisk sans & bruker lekre illustrasjoner. Responsen fra leserne,  i form av kommentarer, kan vi andre bare drømme om. Hun er også verdt en award.  

2 kommentarer:

  1. Viggo, tusen takk for utrolig hyggelige ord! De betydde en del for meg, da de fleste av mine blogginnlegg tar en del tid å produsere, fordi de blir til der og da, men da må jeg også finne kilder og bakgrunnsmateriale! :D

    SvarSlett
  2. Det er jo hyggelig med koselige ord til hverandre om bloggene!
    Det kan være at man får litt ekstra energi i novembermørket.
    Ha en fin uke fra Ingun

    SvarSlett