lørdag 25. februar 2012

Landet under jorden

Amerikansk uncle Scrooge - med gode farger
Siste utgave av kulturmagasinet Donald Duck & Co har historien om onkel Skrue & Landet under jorden trykket i eget hefte.

Denne eventyrlige Carl Barks-historien fra 1956 er en morsom reise i rom, ca seks kilometer under Andeby hvor Skrue, Donald & nevøene finner levende vesener med en lei tendens til å lage jordskjelv.

Vi som vokste opp i forrige århundre med Donald & den gode tegneren, seinere anerkjent som - ikke Walt Disney, men Carl Barks elsket å lese slike eventyr. Ukas historie er rein fiksjon, med de klassiske rollefigurene, den griske milliardær, den naive Donald & de glupe nevøer. Det går riktig dårlig for dem i den fascinerende underjordiske verdenen, men som vanlig ender det godt til slutt. Vi sitter igjen med et smil om munnen; nå vet vi egentlig hvordan jordskjelv oppstår.

Historien om historien er også interessant. Barks laget en 32 siders historie, men postale regler (!)  i USA medførte at en måtte reduserte dette til en 27 sider. Den norske 2012-utgaven er på 29 sider. Til venstre i sort hvitt noen sensurerte bilder av skummel type.

Forsida på den norske utgaven er dessverre ikke tegnet av Barks, men av Don Rosa. Vel anvendte 45 kroner.

1 kommentar:

  1. Elsker de gode gamle Carl Barks historiene :D

    En av favorittene er "Onkel Skrue Menehunenes øy"

    SvarSlett