onsdag 14. desember 2011

Nordlending var første mann på Sydpolen

14. desember 1911 regner vi som datoen da Roald Amundsens sydpolekspedisjon nådde Sydpolen. Begge deler er feil, både datoen & det absolutte polpunktet.
 
Festmiddag i Framheims stue. Rundt bordet sitter Olav Bjaaland, Sverre Hassel, Oscar Wisting, Helmer Hanssen, Roald Amundsen, Hjalmar Johansen, Jørgen Stubberud & Kristian Prestrud. Framheim ved Hvalbukta, Antarktis, 1911. Kolorert glassdias.
Fotograf: ukjent / eier: Nasjonalbiblioteket, bldsa_NPRA0644

14. desember 1911 etablerte sydpolekspedisjonen leiren Polheim nært der de mente at polpunktet var. Ettersom alle lengdegrader samles i et punkt valgte Amundsen å beregne stedet ut fra breddegrad & solhøyde. Redskapet var en sekstant, da teodolitten de hadde planlagt å bruke var blitt ødelagt. I desember er det midnattssol i Antarktisk, så de hadde ei sol å sikte etter, det var lyst hele dagen & natta. 

Helmer Hanssen
I fire dager krysset de fram & tilbake over polområdet for å sirkle inn sjølve polen. Roald Amundsen visste at det ville bli vanskelig å finne den eksakte sydpolen. Polheim mente han lå ca 9 km fra Sydpolen. 17. desember mente de at de kun var 2,4 km fra målet, & to menn ble sendt ut for å innsnevre området ytterligere. 18. desember sa Amundsen seg fornøyd & etterlot to brev i Polheim. Ett til Kong Haakon & ett til Robert Falcon Scott, engelskmannen som også prøvde å komme først til sydpolen.

Robert Scotts sydpolekspedisjon kom til Polheim en måned etter at Amundsens dro. Britene fant ut at Amundsen hadde ikke hadde funnet polpunktet & lokaliserte sitt eget polpunkt hvor de heiste Union Jack. Scotts polpunkt ble lagt ennå lenger unna Sydpolen enn Amundsens.


Beregninger i ettertid har vist at Amundsen bommet med 760 meter på Sydpolen. En imponerende bragd i sin tid & med det utstyret som var tilgjengelig. Imidlertid viste det seg også at nordlendingen Helmer Hanssen (1870-1956) under peiletoktene 17. desember bare var 60 meter fra Sydpolen.

Helmer Hanssen var født i 1870 i Bjørnskinn på Andøya, helt nord i Nordland.

"12 år gammel dro han på fiske i Lofoten & Finnmark. I 1894-97 var han på ishavsfangst etter bottlenose, kvitfisk & sel. Hanssen tok styrmannssertifikat i 1897 & var styrmann på D/S "Laura" som førte engelskmannen Pearson til Novja Zemlja samme år. I 1898 var han skipper på selfangeren "Elida". Fra 1898 -1902 var han i langfart. I 1915 tok han skibsførersertifikat.
Hanssen var Amundsens trofaste følgesvenn gjennom 18 år & tre ekspedisjoner."
Helmer Hanssen førte det ledende hundespannet frem til Sydpolen & han er nr to fra venstre på det berømte bildet av fire mann ved teltet: 

Her ser vi fra venstre: Roald Amundsen, Helmer Hanssen, Sverre Hassel & Oscar Wisting på Sydpolen på avreisedagen 18. desember. Olav Bjaaland tok fotografiet.

I et NRK-opptak fra skoleradioen i 1936 forteller Helmer Hanssen til en ung intervjuer bl.a.:
”Klærne var gjort ut av reinskinn, akkurat som en eskimo. Vi brukte kamikker (skinnstrømper) & skistøvler på beina. Ja, også ski, det var sne & sprekker overalt, & med ski på beina datt vi ikke ned i isen. Vi brukte 120 dager fram & tilbake fra Framheim til Polheim. På Sydpolen sang vi ikke Ja vi elsker, den gjemte vi til vi kom hjem til Norge. Men vi tok en stubb av Fridtjofs saga. Det var stort å være fremme, å ha nådd målet, men størst av alt var gleden av å vende om & gå tilbake” (til båten Fram).
Roald Amundsen var en stor polfarer, men et lite menneske. Han beit seg ut med de fleste & behandlet sine folk til dels dårlig. Mest kjent er nok den tarvelige & usle behandlingen av Hjalmar Johansen på Framheim i 1911 & under hjemreisen på Tasmania i 1912. 

Slik gikk det også med Helmer Hanssen under Maudekspedisjonen 1918-20 gjennom Nordøstpassasjen. Amundsen ga Hanssen fyken i Nome, Alaska i 1920, & første mann på Sydpolen måtte ”gå fjæra hjem”.

Helmer Hanssen døde i 1956 & er begravd i Tromsø, & hvis du søker etter ordet polarfarer i Gravminner i Norge/Landssøk får du ett treff & kan se bildet av gravstøtta. Ved Bjørnskinn kirke står en minnebauta over Helmer Hanssen, men dødsåret er her feilaktig oppgitt til 1957. Shame on You!

I dag 14. desember 2011 kl. 1730 vil Arktisk Forening i Tromsø hedre Hanssen med et minnesmerke i Tromsø. En bronseskulptur i helfigur & ½ størrelse av Helmer Hansen med slede & hundespann på Sydpolen vil bli montert på en granittsokkel utenfor Polstjerna ved Polaria. Skultøren er Per Ung.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar