onsdag 5. januar 2011

Norske folketellinger fra 1769 til 1910

Bodø - ca 1910
Manntall & folketellinger er kveldens tema i DIS-Salten Slektshistorielag på Bodø bibliotek torsdag 6. januar kl 20. Denne gang skal undertegnede snakke om den nylig publiserte 1910-folketellinga som ble lagt ut på digitalarkivet.no i desember.  Dessuten vil jeg orientere om tidligere folketellinger & manntall i Norge, helt tilbake til 1666.

"Hvem tror DU at du er?" Hvordan kan jeg finne mine røtter? Hvor bodde våre oldeforeldre? En av mange metoder for å finne slekta på nettet er bruk av digitaliserte folketellinger.  Ei folketelling kan sammenlignes med et fotografi. En bestemt dag, ett bestemt år telles ”alle i Norge”. Tellinga blir et vindu inn i fortiden. Vi møter ektepar & enslige, med eller uten barn, andre familiemedlemmer & tilfeldige gjester. ”Fotoet” forteller hvem som er der i dag, men sier ikke noe om tvillingene som blir født neste sommer. Fotoet kan fortelle at noen allerede er død, oldemor er oppført som enke. Opplysningene sier noe om hvordan de levde. Hvor mange rom bodde tolv mennesker på, hvor stor var gården eller leiligheta, var de fattig eller rik, var de innfødte eller tilflytta, hvem var i hustjeneste eller gardsgutt osb.

Husliste for Polhøgda - FT 1910
Digitale folketellinger er et nyttig verktøy for alle slektsforskere, spesielt for nybegynnere. Gjennom avskrift er det mulig å søke opp navn & steder, uten å kunne lese gammeldags skrift. Dog er det ikke problemfritt å søke etter slekt. Skrivemåter & navneendringer, usikre årstall & alder, feilkildene er mange. Tips & råd om hvordan gå fram kan være godt å ta med seg til din egen slektsjakt.

DIS-Salten Slektshistorielag
på Bodø bibliotek torsdag 6. januar kl 20. Vel møtt alle som kan. Ta gjerne med venner & historisk interesserte. Åpent for alle interesserte. 


Lærbøker om slektsforskning selges, kr 250 for medlemmer, kr 300 for andre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar