onsdag 29. desember 2010

Eremittbillene i Tønsberg

Eremittbilla på gravstøtta skrev jeg om i april 2009. Under fotografering av gravminner ved Tønsberg gamle kirkegård sommeren 2008 fant amatørbiolog Magne Flåten ei stor, svart bille på ei gravstøtte.   Det viste seg å være ei eremittbille - en til da utdødd art i Norge

NRK Vestfold melder nå at Bille skaper trøbbel på gravplass.
"Kirkegården som i dag blir brukt til kistegravlegging i Tønsberg er snart full. Derfor skal den gamle kirkegården i byen rehabiliteres, slik at den igjen kan bli brukt til gravlegging av kister. Men Tønsberg gamle kirkegård er også hjem for den svært sjeldne & fredede eremittbillen, som i Norge bare er funnet nettopp her i nyere tid.
Dermed må billene, som lever i hule asketrær like ved jernbanesporet, tas hensyn til når kirkegården skal rehabiliteres & dreneres.
– I de opprinnelige planene våre skulle disse trærne hugges & erstattes med nye, sier kirkeverge i Tønsberg, Øivind Grimsæth.
– Men etter at eremittbillen ble funnet i 2008 ble trærne raskt fredet. De får derfor stå som i dag."
Med andre ord er det eneste "trøbbel på gravplassen" at de gamle trærne ikke kan hugges før de nyplanta trærne er blitt gamle nok - om kanskje 150 år. Men forøvrig kan gravplassen benyttes som planlagt. Litt vel tabloid overskrift, spør du meg. 

En god nyhet for slektsforskere & lokalhistorisk interesserte er verneplanen for de gamle gravminnene:
"Arbeidet med å rehabilitere Tønsberg gamle kirkegård starter i 2011.
– I løpet av 2012 kan vi begynne å ta i bruk noen gravfelt, sier kirkeverge Øivind Grimsæth. Han forsikrer at gamle gravminner på kirkegården skal tas vare på.
– Vi har laget en verneplan for de gamle gravminnene, & skal ta vare på 222 av dem."
DIS-Norges gravminnedatabase finner du her: Gravminner i Norge. Les mer om eremittbilla i Tønsberg Blad, samt  Tid & rom.

1 kommentar:

  1. Aldri så galt at det ikke er godt for noe, sa min bestefar alltid. :)

    SvarSlett