søndag 6. juni 2010

Omkom på Saltfjellet juni 1934

Kirkegårdsvandringen sist torsdag trakk 37 deltakere i kaldt & grått vårvær. Jeg er glad det ikke kom flere, slike arrangementer bør ikke bli for store.

Forhåndsomtale kom også i Avisa Nordland samme dag, se avisutklippet. Samme uke endret avisa disponeringen av stoff & sider. Det ser ut til at omtalene bli mye mindre nå enn de jeg viste til under Pr i vårnatta.

Noen i redaksjonen har nok vært skeptisk til denne historiske turen: De kaller det ... inviterer til samling ... som bokstavelig talt ... & "besøker". Dette er tekst som ikke sto i pressemeldinga.

Etter at orientering & omvisningen var slutt kom det noen spørsmål. Blant annet spurte en mann etter grava til en ung gutt som omkom på Saltfjellet & ble gjenfunnet mange år seinere. *) Han ble funnet i ei elv i Bjellåvassdraget - hvis jeg husker rett. Joda, det ringte ei klokke i hodet. Den graven hadde vi i verneplangruppen merket oss.
- Var det før krigen, spurte jeg, kunne det vært i 1934 ?
- Ja, det kunne det vært sa mannen.
Et raskt oppslag i listene viste at gravminnet på felt E, rad 1, grav 25 hadde teksten "Omkom på Saltfjellet juni 1934". Da var det enkelt å finne gravsteinen til Jakob Hansen, født 26. juli 1913, død i juni 1934 på Saltfjellet.

I en alder av nesten 21 år skulle Jakob gå over fjellet til Rana. Dette var tre år før Saltfjellveien ble åpnet. Sannsynligvis fulgte unggutten den gamle fotruta mellom Beiarn i Salten & Nord-Rana. Her gikk dessuten telefon- & telegraflinja så det var lett å orientere seg i fjellheimen. Men i ei elv fant han sin død. Nå ligger han på Bodin kirkegård sammen med sine foreldre Bernt & Emilie Hansen.
. . . . . .
*) Opplysninger fra en leser 14. september 2014:
"Jakob Hansen som jobbet som kontorist i Bodø, ble funnet året etterpå i 1935, ved Midtistua på Ranasiden av elva Bjøllåga."

1 kommentar:

  1. Jakob Hansen som jobbet som kontorist i Bodø, ble funnet året etterpå i 1935, ved Midtistua på Ranasiden av elva Bjøllåga.

    SvarSlett