lørdag 6. november 2010

Uddrag af folketællingen i Bodin sognekald 1900

Ole Henrik Tymi fra Arkiv i Nordland
Arkiv i Nordland deltok på slektsforskerdagen med ei flott utstilling av blant annet gamle skoleprotokoller & ymis anna. Deriblant ei håndskrevet avskrift av "folketellinga i Bodin 5. desember 1900."

Originalen til folketellinga ligger i Riksarkivet, men denne lokale avskrifta var gjort av en S.N.M. Dahl . Forresten var datoen for folketellinga natt til 3. desember, her foreligger det en liten skrivefeil.

Et tilfeldig oppslag på Rønvik Asyl viser Arve Arvesen, gift husfader, gårdsbestyrer & født i Tune herred i Smaalenenes amt (dagens Østfold).  Samme oppslag i Digitalarkivet viser også familien. Arve & kona Marie Kristine må ganske nylig ha kommet til Bodin. Alle de sju barna var født i Tune mellom 1880 - 1893.  
Rønvik Asyl ble påbegynt rundt 1895 & sto ferdig i 1902. Dengang var Rønvik det eneste tilbudet for psyiatriske pasienter nord for Trondhjem. 

Gårdsanlegget var viktig, det ga mat både til pleiere & pasienter.  Dessuten var gårdsarbeid et redskap i pasientbehandlingen - integrering & jobbtrening. De brukte nok andre ord på dette den gangen. Morsomt å finne en kopi av folketellinga i vårt lokale arkiv.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar