tirsdag 24. mai 2011

Robert Zimmerman 70 år

Robert Allen Zimmerman ble født denne maidagen i 1941 i Duluth, Minnesota. Sju år gammel flyttet familien til Hibbing i samme stat, hvor han vokste opp i et jødisk miljø. Jeg besøkte Minnesota første gang for 22 år siden. Den 4. mai 1989 satt jeg & noen venner på trappa til det Zimmermanske hus i Hibbing. Da var godeste Robert for lengst en verdensberømt folk-rock-sing-songwriter under navnet Bob Dylan. Bob er som kjent kortversjonen av Robert, mens kunstnernavnet Dylan tok han fra den engelske poeten Dylan Thomas.  

Kåre, Viggers, Kjell & Magnus. Hans Høybakk & Bjarne.

Et annet minne fra Hibbing var besøk på den lokale highschool, hvor de stolt kunne vise fram pianoet med klangpedalen som Robert ødela i sin ungdom. Pedalen var fortsatt ødelagt. ”Bob Dylan, ... hadde på sin første konsert ødelagt en av fotpedalene på flygelet i auditoriet – som de kalte teatersalen." - fra Kåre Hansens dagbok.

Musikalsk var Bob Dylan ikke blant mine favoritter, men han var en viktig del av et kompleks musikalsk miljø der alle vegeterte på hverandres utvikling & sammen bidro til nye musikalske former. Det jeg likte minst var hans enkle folksanger, mens hans politiske tekster var desto viktigere på 60- & 70-tallet. Vietnamkrigen, borgerrettskampen i USA & et gryende generasjonsopprør.
 

Alle fans både liker & misliker Dylans musikk, det går an fordi den er så mangeartet. En av grunnene til at han har vært et musikalsk kraftsentrum i 50 år er evnen til å fornye seg. Både ved å finne nye uttrykksformer & ved å rearrangere gamle sanger til det nesten ugjenkjennelige. Min Dylan er han som synger i skjæringa mellom folk, rock & blues. Spesielt perioden (1967-76) med bandet The Hawks som seinere ble mest kjent under navnet The Band. Personlig spiller jeg heller The Band enn Bod Dylan, men noen av det beste de har rillet i vinyl er The Bands versjoner av Bobs sanger.
Evnen til å fornye seg ser vi også på konsertene. En konsert inneholder bare 1/3-del felles sanger med den foregående. Hele 2/3-deler er andre sanger fra Dylans rikholdige repertoar: Hans katalog er enorm & hans musikere kan spille svært mange av sangene. De siste ukene har CD-spilleren snurret en laidback Bob i mine ører.  The Bootleg Series Vol. 8: Tell Tale Signs (Rare & Unreleased) 1989-2006. CD'en kom ut i 2008 & er ypperlig til å lytte til etter en lang dag med jobb, familie, slektsforskning & kulturminnevern. That's music - Robert ! 
. . . . . . 
Takk til Kåre Hansen for foto fra 1989 & klangpedalen.
 

1 kommentar:

  1. Makan til oppskrytt type. Han fikser jo ikke å synge samstemt med selve melodien, høres ut som prat.

    SvarSlett