fredag 22. april 2011

First we take Manhattan, then we take Berlin

Reiser i rom kan foretas på så mange vis. Høsten 2010 dro jeg & Tove med DIS-Norge til det norske Amerika. Tolv dager i midtvesten med en todagers avslutning i New York. Bildet til høyre en del av Manhattans skyline tatt fra kaia på pir 27 ?

Bildet til venstre er fra Times Square, om kvelden.

Et resyme av turen finnes på sidebloggen DIS-tur-USA. Organiserte reiser har mange fordeler. Deriblant at andre har tenkt, planlagt & avtalt hva som skal skje. Det er bare å nyte reisen - i tid & rom

Den kanadiske poet, artist & komponist Leonard Cohen (f. 1934)  har siden 1988 gitt hele verden klare reiseinstruksjoner:  First we take Manhattan, ... via LP, CD, videoer, YouTube & ikke minst en rekke fantastiske konserter. Reisemålet etter Manhattan måtte jo bli Berlin. Eller som Cohen mer presist uttrykker det: then we take Berlin. 

April 2011 dro kjernefamilien på egen hånd til keiserens gamle hovedstad, Europas smeltedigel & skjebneby - på godt & ondt. I første del av påska bevilget Viggo, Tove, Kjersti & Elling seg et femdagers kulturhistorisk besøk.  Tilfeldigvis heldigvis valgte vi et hotell i Friedrichstraße, nært både severdigheter, transport & spisesteder.

 
Reiser på egen hånd krever sitt, men det gikk lett å finne ut av byen, S-bahn, gater, museer, monumenter & opplevelser. Det gamle Øst-Berlin var hovedstaden i DDR. Her lå sentrum for keiserens & führerens hovedstad. Her ligger nå de mest interessante opplevelsene for den moderne turist. DDR-nostalgi, også kalt Ostalgi, er det mye av. Bilen trabant til venstre er et av de mange symbolene på det gamle Øst-Tyskland.

Leonard Cohen synger ikke om dette, men det passer bra med en video med tyske undertekster - und dann nehmen wir uns Berlin:


They sentenced me to twenty years of boredom
For trying to change the system from within
I'm coming now, I'm coming to reward them
First we take Manhattan, then we take Berlin
I'm guided by a signal in the heavens
I'm guided by this birthmark on my skin
I'm guided by the beauty of our weapons
First we take Manhattan, then we take Berlin


Tekst: Leonard Cohen, første gang utgitt på LP'en I'm Your Man.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar