lørdag 17. januar 2009

Sånn var luggan laga

Fimbul nr. 26 er laget av Evenes bygdeboknemnd, & inneholder stort sett (nesten ¾-deler) gårds- & slektshistorie. Dette heftet beskriver særlig to gårder i Evenes, Hovdegården på Liland & Anderssengården på Bergviknes – 29 av 68 sider. Samiske hustufter er omtalt & krigen har fått en kort ensider om Flukthula i Rogndalen.

Det som har størst overføringsverdi til andre områder er artikkelen om nn var luggan laga. Strekkaluggan omtales i mange årbøker, & ikke alle vet hvordan de ble laget. Dessuten likte jeg Fem fortellingar frå Ofoten om godbonden. Godbo’n var en liten kar som bodde i båten & som passet på fiskere & båt, & varslet om bl.a. farlig vær & storm.

Heftet har bare lokalhistoriske tema, har god trykk & kun sort/hvitt bilder. Slektshistorisk er dette ei fin årbok for folk fra Evenes. Fimbul 2008, 68 sider, heftet 21 * 15 cm.

Andre omtaler av årbøker finner du her.

5 kommentarer:

  1. Artig med ord som lugga. Hvis ingen passer på dem ramler de ut av språket vårt. Da blir det et fattigere språk eller et språk stadig mer preget av internasjonale lånord

    SvarSlett
  2. Sånne lugga husker jeg at'n far hadde

    SvarSlett
  3. hei,
    huska vi hadde lugga som unga hjemme i lofoten, varmt å godt og det beste vi hadde på beina når det var tørr-snø, skulle gjerne fått tak i sånne i dag... (",)

    SvarSlett
  4. I Honningsvåg gikk vi også med Lugga, men de var ikke laget på annen måte enn at vi hadde to par læsta utapå hverandre. Vi hadde skalla også, men ikke hvert år, de var jo dyrere.

    SvarSlett
  5. Heisan:)
    Jeg lager lugga, morsomt å lage slike "gamle" skotøy som nesten er gått i glemmeboken... Her er min side: http://www.123hjemmeside.no/lugga

    SvarSlett