Slektsforskning er blitt mer & mer populært - ja, vi har sett det over år - det er egentlig ikke noe nytt. Men nå i de siste månedene har tilstrømningen, av nye medlemmer til DIS-Norge & nye besøkende på våre møter i DIS-Salten Slektshistorielag, vært merkbar.
Det kan jo skyldes at DIS-Norge har profilert seg godt i media i det siste, & arrangert både møter & slektsforskerdager over hele landet. Det kan skyldes en framifrå god internettjeneste med etterlysningsidene i Slektsforum, debatten på DIS-chat’en (altfor få har prøvde den) & ikke minst gravstedsregistreringen. Men det er nok å lure seg sjøl om vi tillegger de åpne tilbudene æren for veksten.
Årsaken er nok, sett fra min vinkel, en generell interesse for røtter & opphav: Hvem er jeg, hvor kommer jeg fra, & hvorfor dro mitt folk land & strand rundt? Ja, vi er på sporet etter forfedre & historier, skjebner & tilfeldigheter, gleder & sorger. Men inn i mellom møter vi problemer med oppbrente kirkebøker, forsvunne fedre, uvanlige navneskifter, & bløff om egen alder. Et vanlig problem er ”hengekøya” i folketellingene mellom 1801 & 1865. Du kan miste to hele generasjoner der. Da er det ikke lett å komme videre.
Her har utviklinga gått framover med en rekke flotte kilderegisteringer som nettopp fanger opp denne hengekøya. Jeg skal bare nevne et døme her: Dødsboskiftene.
I DIS-Salten Slektshistorielag har vi siden 1992 registrert dødsboskiftene i Salten & Ofoten som ligger på CD1 med 91.169 personer i 13.592 skifter i perioden 1710-1877. I løpet av 2009-2010 blir også CD2 komplett med skiftene fra Lofoten & Vesterålen, foreløpig dekkes nå tidsrommet 1673 -1847 med 28.239 personer i 4.787 skifter.
fredag 30. januar 2009
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Tror det har blitt en økende interesse i å finne sine røtter nå i dag. og mye fordi det finnes mange bra nettsider om emnet i dag. man kan sitte å gjøre mye hjemme, så folk som vanligvis jobber da arkivene er åpne kan sitte å søke på kveldstid eller i helger hjemmefra.. :)
SvarSlett