tirsdag 26. april 2011

Rekonstruert påskekake

Mor var yrkeskvinne & husmor. Hun ble født i 1914 & var 3 ½ år yngre enn far. Han kunne også lage mat, men det var hun som styrte kjøkkenet. En av hennes tradisjoner var å lage ei spesiell påskekake. Den laget hun kun én gang pr år. Kakebunnen var lys, med sitronfyll & utenpå var den dekket med sjokolade. Mange ganger pyntet hun med kjøpte - eller hjemmelagde - påskekyllinger av marsipan.

Da mor døde i 1996 fant vi ikke oppskrifta på påskekaka. Påska 2011 prøvde jeg derfor å rekonstruere kaka. Etter søk på nett & i kokebøker valgte jeg denne oppskrifta som ble ganske god, men ikke akkurat like god som originalen var. Tilfeldigvis kom denne bloggen ut på hennes dødsdag 26. april.

Rekonstruert påskekake

Bunn

150 g mykt smør
300 g sukker
3 egg
300 g hvetemel
3 ts bakepulver
ca 3 dl romtemperert vann
1 sitron

Skrubb sitronen.
Rør smør & sukker hvitt.
Rør i eggene – ett om gangen.
Bland & sikt hvetemel & bakepulver. Røres inn i smørkremen vekselvis med vannet.
Finriv skallet av sitronen & bland i røra.
Ha bakepapir i bunnen av en springform. Smør sidene & ha i røra.
Stekes på midterste rille i ovnen ved 180° C i 60 minutter. Legg på et stykke bakepapir siste 10 minutter.
Avkjøles på rist i formen.

Sitronkrem

3 store egg
80 ml friskpresset sitronjuice 

(ca 2 sitroner)
1 ss finraspet sitronskall
150 gr sukker
65 gr usaltet smør (romtemperert)

Tips! Kalde sitroner er lettest å raspe. Rasp sitronen rett før den skal presses. Sil av sitronsaften for å fjerne steiner & fruktkjøtt.

Rasp sitronen & press ut juicen, sett dette til side.
Lag ett vannbad med småkokende vann, i bollen pisker du sammen egg, sukker & juice til det er godt blandet.
Rør konstant mens det småkoker så det ikke dannes snerk, helt til blandingen er tykk som rømme (ca 10 min).
Kutt smøret i biter & legg de i blandingen. Rør til smøret er helt smeltet inn.
Tilsett tilslutt sitronskallraspet.
Dekk til med plastfolie eller sett blandingen i en lufttett boks & la den avkjøle.
Blandingen vil tykne mens den kjøles. Om du ønsker en mildere & lettere krem kan du piske opp 120 ml kremfølte & vende det inn i sitronkremen.

Sjokoladeglasur
1 dl fløte
1 ts lys sirup
2 plater kokesjokolade.

Fløte & sirup has i en kasserolle. Varm opp til kokepunktet. Ta fløten av plata. Ha i kokesjokolade & rør rundt til sjokoladen har smeltet. Hell over kaka med en gang.
- Glasuren blir ekstra blank, smidig & fyldig når vi har med lys sirup.


Oppskrifta er sydd sammen av fire ulike oppskrifter som jeg fant.

5 kommentarer:

  1. Du er bare enestående, Viggo. Ka du ikke får til lurer nå jeg på? Kaka fikk jeg også lyst å lage! Husker godt din snille mor Anne både fra Koch -og som skribent til adskillige festsanger i familien Ellingsen..Et varmt og godt menneske som nok ville satt pris på dine kokkekunster her;-)

    Hilsen Anne-Grethe

    SvarSlett
  2. Bare lag kaka du. Forresten fikk mor & far mange ganger smake både min og broder Knuts kakekunst. Det ligger visst i genene, Kanskje bør jeg begynne med slektsforskning snart?

    SvarSlett
  3. Hei! Den kaken ser supergod ut! Du er hjertelig velkommen til å legge ut bilde av kaken med link til bloggen din på facebooksiden til Det søte liv:-) Hilsen Kristine

    SvarSlett
  4. Milde himmel. Denne høres veldig god ut - den må bare prøves :)

    SvarSlett
  5. Husker jo den ananaskaka - den ingen fikk oppskrift på!

    SvarSlett