onsdag 6. april 2011

Kibergpartisanene i Russland

En lite kjent del av andre verdenskrig tas opp i DIS-Salten Slektshistorielag denne uka. Da kåserer Kira Almendingen Jensen om krigsårene 1940-45. Med tekst, bilder & musikk vil hun fortelle historiene om partisanenes flukt fra tyskerne i Kiberg til Russland & om deres liv i landflyktighet i 5 år.


Fem partisaner i 1941. Bak f.v Kåre Øyen & Ragnvald Mikkelsen.
Foran f.v. Ingolf Eriksen, Håkon Halvari, Ingvald Mikkelsen.

Det bodde en god del kommunister i Kiberg, & tidlig på høsten 1940 valgte flere familier å flykte unna de tyske okkupantene, & tok seg med båt over til Fiskerhalvøya & Sovjetunionen. De fleste kvinnene & barna ble i 1941 sendt videre fra Kolahalvøya til byen Sjadrinsk bak Uralfjellene. Mange av mennene  lot seg verve til tjeneste i den Røde Armé, & fikk opplæringen ved en base utenfor Murmansk. Sammen med både sovjetiske kommandosoldater deltok de i flere raid mot tyske stillinger i Finnmark. Flere  nordmenn ble sendt til Sør-Varanger for å drive etterretningsarbeid før det sovjetiske angrepet høsten 1944.

Partisanene, familiene deres & de andre norske flyktningene kom tilbake til Norge høsten 1945, men opplevde raskt at deres krigsinnsats ikke ble like verdsatt som motstandskampen mot tyskerne i Sør-Norge. Til tross for at de hadde lidd store tap av, fikk de fleste overvåkingspolitiets søkelys rettet mot seg.

Kibergpartisanene fikk sin rettmessige anerkjennelse først da Kong Harald holdt en viktig tale ved partisanbautaen i Kiberg, 3. august 1992:
”Det som vi i dag teoretisk nok kan kalle historiens ironi, har vært en tung daglig bør for mange familier i Finnmark i etterkrigstiden. Det kalde forhold mellom øst & vest fikk større personlige konsekvenser her i fylket enn i andre deler av landet. (…) jeg er redd vi urettmessig kan ha påført enkelte store personlige belastninger i skyggen av den kalde krigen.”
Partisanmuseet i Kiberg (t.v.) kan du få vite mer om kampen partisanene førte, om tapene de led & mistenkeliggjøringen & overvåkingen de ble utsatt for under den kalde krigen. Partisanmuseet har åpent i sommermånedene fra 10-18 & ellers i året etter avtale.

Kira Almendingen Jensen er sjøl en del av historien. Hun er født i 1940 av norske foreldre på Murmankysten.  Kira lå i mammas mage da familien hadde sitt livs mest dramatiske øyeblikk. En septemberkveld i 1940 måtte de flykte fra hjemmet sitt i fiskeværet Kiberg øst i Finnmark. Kiras foreldre var kommunister, & etter flere skremmende episoder med tyskerne valgte de å dra til Fiskerhalvøya på russisk side, til det som den gang var Sovjetsamveldet.
Partisaner under opplæring i Sovjetunionen.
F.v. Sverre Søderstrøm, Borgny Schanke, Oddvar Siblund, Trygve Eriksen & Dagny Siblund.

Alle fotos fra Varangermuseum.no.

Norske Kira tilbrakte de fem første årene av livet i Russland, før hun for første gang fikk norsk jord under føttene. Hun minnes barnehagen - der lærte ungene å opptre med sang, dans & skuespill. Hun husker badeliv, brygger & gapahuk & ikke minst de ansatte som bidro med russiske rytmer på balalaika.
- Jeg er stolt av den russiske bakgrunnen min, sier Kira som fortsatt blir rørt når hun hører russisk musikk & som gjerne heier på russerne hvis norske idrettsutøvere har tapt.

Men også Kira ble berørt av Den kalde krigen. Da hun ble større fortalte hun ikke at navnet Kira var russisk, ofte valgte hun å tie om sin russiske oppvekst. Almendingen Jensen  har nå bodd i Nordland i mange, mange år & er pensjonert lærer fra Bodøskolen.

DIS-Salten Slektshistorielag på Bodø bibliotek torsdag 7. april kl 19.30. Vel møtt alle som kan. Ta gjerne med venner & historisk interesserte. Åpent for alle interesserte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar