fredag 6. mars 2009

1890 - Trollfjordslaget - 6. mars

Moderniseringen av fiskeriene økte på slutten av 1800-tallet. Nye, større dampbåter med moderne notfiske fordrev etterhvert de tradisjonelle seil- & robåtene - nordlandsbåten, fembøringen, åttringen for å nevne noen. Dampbåter & notbruk var mer effektivt enn juksa & linefiske. Brukskollisjoner & konflikter med fiskarbonden økte. En historisk merkedag er 6. mars 1890.

Under Lofotfisket denne dagen ble den berømte Trollfjorden i Raftsundet blokkert av fire dampbåter som forlangte betaling for å slippe lofotfiskerne inn i den dype fjorden som sto fullpakket av skrei.

Bakgrunnen var at dampbåtene på oppfordring fra fiskerne hadde brutt opp isen natten i forveien, noe rederne ville ha betalt for i form av en del av fangsten. De rundt fem tusen fiskerne som lå i munningen av fjorden aksepterte ikke utestengelsen. De mente at den brøt med allemannsretten på Lofothavet, & etter et håndgemeng fikk fiskerne brutt opp sperringene.

Hendelsen førte til at Stortinget allerede i mars 1891 vedtok lovendringer som bl. a. forbød bruk av not under lofotfisket. For Nord-Norge var Trollfjordslaget en viktig hendelse & et viktig årstall. Et nordnorsk årstall.

Trollfjordslaget er omtalt i forfatteren Johan Bojers roman «Den Siste Viking». Den berømte lofotmaleren Gunnar Berg har skildret «Trollfjordslaget» i et storslått maleri som nå henger i hans galleri i Svolvær.

I dag er Trollfjorden en av Norges største turistattraksjoner.

Vågan kystlag gjenskapte Trollfjordslaget i 1998.

1 kommentar:

  1. Jeg har vært inne i Trollfjorden tre ganger, like fantastisk hver gang. Første gang var med en av de gamle Italiabåtene og det gikk greit for dem å snu innerst. Siden har jeg vært inne der og snudd med de nye båtene og selv om de er større har de jo propeller både sideveis og for og bakover, og da forsto jeg hvor fantastisk den første snuingen egentlig var! Naturopplevelsen er like fantastisk uansett vær og vind.

    SvarSlett