
Jeg leste boka som en oppfriskning av Norgeshistorien. Kunne denne sammenfatningen være nyttig for slektsforskere? Ei slektshistorie blir gjerne mer levende dersom en kan trekke paralleller, sammenligne med hendelser & tidslinjer.
Svaret er både ja & nei. Boka er flott for ungdom med sans for historie & gode historier. De store linjene holdes, vi får presentert utviklinga sett med dagens øye & holdninger. Barns rolle, kvinneperspektiv & minoriteters situasjon kommer greitt fram.

Norge - Historien om landet vårt har dessverre lite nordnorsk innhold. Hanseatene i Bergen omtales uten at jektefart & tørrfisk fra Lofoten nevnes med ett ord. Derimot er en hekseprosess i Finnmark med. Petter Dass er nevnt i en faktaboks, men ikke et ord om hvor han bodde & virket. Avsnittet grunnloven 17. mai 1814 nevner at nordlendingene ikke kom til Eidsvoll. Kapitlet om krigen i 1940-45 nevner bynavnene Tromsø & Narvik, uten at slaget om Narvik omtales. Dog er den sovjetrussiske frigjøringa av Finnmark i 1944 beskrevet.
Det er med andre ord de store, store linjene som presenteres i norgeshistorien for de unge.

Boka er på 155 sider, koster knapt tre hundrelapper & avsluttes med ei kort litteraturliste samt mange nyttig internettadresser. Lurt med tanke på målgruppen.
De store, store linjene - av og til er det nettopp det man behøver. Skolebøker er ikke så gode på det, så i så måte kunne dette være en nyttig "støtte". Men at det glipper på nordnorske forhold, det var skuffende. Og hvor vanlig er det ikke?
SvarSlettFor øvrig - takk for kommentar i bloggen min, og beklager så mye at jeg hadde glemt å gi deg svaret selv. Jeg sjekket det den dagen du spurte for å være sikker på at jeg husket rett: Jeg kjøper koke-romkrem på Coopen i Valnesfjord, av samme merke som du nå heldigvis har funnet. Kanskje det blir romkake til helgen?