
© Tom Opsahl |
Vi barn drakk brus. Bryggeriet i Bodø skilte seg ut ved bl.a. at Solovar 'sterkere' enn andre steder i landet. Dvs at de brukte mer appelsinsirup i forhold til vann & andre ingredienser. Av andre brusvarianter sto eventyrbrus i ei særstilling. Et godt lokalt produkt som seinere ble eksportert til andre mineralvannfabrikker. Eventyrbrus var definitivt mye bedre konkurrentenes rødbrus.

I den gamle avisannonsen ser vi også at de produserte pommac. Jeg husker ikke hva den smakte, men god var den ikke - syntes jeg. Ifølge søk på nettet var smaken eple &/eller fruktblanding. Den var visst sukkerfri.
Akk det var tider da sitronbrus fortsatt fikk lov til å hete sitron.
Artig, Viggo. Pappa har også nevnt at Soloen var av en sterkere art her i Bodø. Siden farfar var bryggerimester og pappa vokste opp på bryggeriet, så er det spennende å høre slike historier. http://no.wikipedia.org/wiki/Olav_Rasch
SvarSlettHusker godt rødbrus og solo, som vi ofte drakk i gjennom et hull i korken.
SvarSlettFant en kork av porselen som det står Bodø Aktiebryggeris Mineraldvand-fabrikk på. Hvor gammel kan den være?
SvarSlettJeg er ikke ekspert på korker. Et søk på nettet forteller at ved Hansa bryggeri i Bergen ble disse korkene bra brukt på brus i perioden 1910 til ca 1947. Sluttåret var pga skifte av tappemaskin.
SvarSlettVed Bodø Aktiebryggeri tiper jeg at korktypen var i bruk i omtrent samme tidsrom, ca 1900-1940.
Tom Opsahl, Bodø har søkt etter informasjon om flaskene med patentkorker av porselen, og opplyser dette:
SvarSlettBjørn-Terje Nilssen sier angående porselenskork:
«Fra brusfabrikken ble etablert i 1909 til krigen. Flaskene ble faset ut etter krigen, men det var ingen flasker i sirkulasjon fordi kundene ikke leverte dem tilbake eller at patentkorkene ikke kunne byttes ut pga tilgjengelighet.» ��
Ryddet hjemme og fant 3 brikker det stod ”Bodø Aktiebryggeri” og fatøl på med bilde av et skip. Blå og hvit. Altså brikker til å ha under glass eller flaske. Hvor gammel kan de være og hvor mye er de vært?
SvarSlett