mandag 31. august 2009

Sjønstå gård












Stiftelsen Sjønstå gård arrangerte Sjønstådagen 2009 sist søndag. Mange kom, minst 1.000 personer - kanskje 1.500 - var innom denne spesielle gården fra 1600-tallet som en gang (inntil 1956) var endestasjon på den smalsporete Sulitjelmabanen. En bane som stort sett fraktes kobber- & svovelkis ned mot Finneid. Sjønstå ligger 20 km øst for Fauske langs riksvei 830 mot Sulitjelma.

Et av flere innslag var et kåseri av Gunnar Berg om om gårdens historie, folkene på Øvergarden & Nerigarden. Gruvedriften, jernbanen & arbeiderbevegelsen i Sulis påvirket denne flotte gården fra 1891 til 1956. Sjønstå er en av få klyngetungårder. Husene er ikke flyttet ved den store utskiftningen på 1800-tallet.

Bildet til venstre viser noen av de 22 husene, med Øvergården nærmest. Bildet til høyre viser Nerigårdens to hus; Midtistua & Neristua.

Berg er slektsbokforfatter & medlem av DIS-Salten. Les mer på min blogg Lektor Berg & Fauskeboka. Til tross for at han ikke var lommekjent i området klarte Gunnar å formidle folkenes liv & gårdens historie på en utmerket måte.

Etter foredraget ble han intervjuet av journalistparet Erik Veigård & Hanne Løkås Veigård fra Valnesfjord.

lørdag 29. august 2009

62 år siden Kvitbjørnulykka

I går var det 62 år siden Kvitbjørnulykka i Lødingen - Norges femte største flyulykke. Jeg blogget om saken allerede 7. januar i år, i et av mine første blogginnlegg: Kvitbjørnulykka 1947. NRK Nordland sendte ett flott innslag i fredagens 18.40 TV-sending. Innslaget varer fra kl 5:20 til 9:30 i nyhetsprogrammet & anbefales sterkt.

I reportasjen møter vi 64 år gamle Rune Bjarghov som mistet sin far i ulykka, lensmannsbetjenten som kom først til ulykkesstedet - nå 86 år gamle Torgny Andersen & luftfartshistoriker Per-Arvid Tellemann ved Norsk Luftfartsmuseum i Bodø.

I anledning årsdagen & åpning av minnelund med minnestein over Kvitbjørnulykka arrangerte Lødingen kommune et omfattende lokalhistorisk program.

Arkivfoto fra 1947: Lødingen kommune.
. . . . . . .
I det samme nyhetsprogrammet er det også verdt å få med seg innslaget på 13 sekunder fra Lofotkatedralen i Kabelvåg der restaureringstekniker i fylkeskommunen - Heinz Kusch - har avdekket et unikt, malt mønster på bærebjelkene i den gamle trekirka. Se de ovenfor nevnte nyhetene fra kl 3:47 til 4:00.

Lofotposten på nett kan fortelle:
"Det omfattende arbeidet med å karlegge hvordan kirken originalt så ut innvending, er i stor grad unnagjort. Men da Kusch skulle undersøke hvilken farge som gjemte seg under de nyere malingslagene på takbjelkene, fikk han seg en overraskelse.

I underkant av takbjelkene oppdaget han et mønster av kløver & gotisk frakturskrift, som trolig går langs hele veggen. "

fredag 28. august 2009

Verdens beste land ?

Polskfødte Nina Witoszek har skrevet ei bok - en pamflett - om landet hun & vi bor i. Norge er verdens beste land, en realisering av utopienes utopi, eller så nært en kan komme. Nå er ikke dette ei historiebok, men hun trekker lange linjer bakover til de politiske skillelinjene fra tidlig 1800-tall til dagen i dag. Ettersom Professor Witoszek har beveget seg i rom siden hun flyktet fra Polen i 1983 kan vi se boka som ei reise - både i tid & rom.

Åndskampen sto mellom Intelligenspartiet & Patriotene mener hun, & kampen tapte Intelligensen - & de taper den fortsatt hver eneste dag.

Hun mener at norsk mentalitet påvirker vårt samfunn, ikke minst vårt sjølbilde av & i samfunnet:
"Først skaper man en karismatisk historie om den beste, mest jomfruelige & fredelige stamme i Europa. Man forsterker den med et folkeeventyr om flaks & rikdom som belønning for å være god & snill. Så gjentar man begge fortellingene til kjedsommerlighet. Til slutt, det at nordmenn belønnes med oljerikdom & fredsmisjon i verden, oppfattes som en selvfølge." [side 41]
Mange har erklært sin motstand mot Nina Witoszeks provoserende synspunkter i media & publikasjoner. Jeg har sett bloggere som var uenig i bokas innhold - uten å ha lest den. Vi trenger ikke være enig i alt hun skriver, men det er forfriskede synspunkter som rister støv av vårt sjølbilde med bonderomantikk, verdensfred & oljen.

Vi lever i et overflodssamfunn - frihet, demokrati & rikdom. Det mener hun er et resultat - ikke av Patriotenes triumf, men av spenningen & kappestriden mellom Patriotene & Intelligenserne. Det er forfriskende å lese denne lille pamfletten på vel 150 sider. Vi leser vel ikke bøker kun for å bli strøket med hårene ?

tirsdag 25. august 2009

Adelsteen Normann - liv & kunst - IX

Etterkommere som malte

Datteren Emma Pastor Normann (1871-1954) fra Düsseldorf var også kunstmaler. Hennes malerier var stil & motivvalg mer preget av malernaboen Hans Dahl i Balestrand. Ferme budeier i vestnorske fjorder preger flertallet av hennes malerier.
Emma fikk oppdraget med å male altertavla i den engelske kirka i Balestrand. Motivet er en stående Kristus-figur med åpne armer.

Emma Pastor Normann var gift med - & ble skilt fra – ”forskeren” Willy Pastor.

[Mer om Emma Normann i en seinere blogg.]

Barnebarnet Helga Normann Leknes (1902-1987) var også maler. Til høyre et stilleben av Helga.

Adelsteen Normann - liv & kunst nr IX av IX

fredag 21. august 2009

Sista slaget står igen

Onsdagens tablå i Sävar ble besøkt av ca 8.000 publikummere, kongefamilien & vel 300 statister.

Avisa Västerbottens-Kuriren har både TV-innslag fra generalprøven & billedspill fra Sävar:

Generalprøve på "sista slaget".

Billedspel fra Sävar.

Se også denne videoen fra Sveriges Televisjon:

onsdag 19. august 2009

Sävar 1809 - Sveriges siste slagmark

Lørdag 19. august 1809 kjempet svenske & russiske styrker det siste slaget på Sveriges jord.

Napoleonskrigene på begynnelsen av 1800-tallet medførte store politiske & geografiske endringer i Europa. Stormaktene skiftet koalisjoner flere ganger, noen ganger mot Napoleons Frankrike - andre ganger med "den lille korporal". Kort fortalt inngikk Napoleon & den russiske tsar Aleksander en allianse i 1807 som tvang Sverige til å ta parti, enten med Frankrike eller med England.

Kong Gustav IV Adolf hatet Napoleon så sterkt at de utenrikspolitiske veivalg ble sterkt begrenset. Dermed åpnet det seg en mulighet for Russland som den 21. februar 1808 gikk til angrep på kongeriket Sverige øst for Bottenviken/Østersjøen. I løpet av året ble det vi i dag kaller Finland erobret, & på nyåret fortsatte den russiske framrykningen sørover, helt til Umeå i slutten av mai 1809.

Svenskene valgte i august å sende ei flotilje nordover til Ratan ved Bottenviken, nord for Umeå & de russiske styrkene. Ved bruket Sävar slo ca 4.600 svenske soldater leir, før de skulle gå sørover mot Umeå. Russerne fikk imidlertid nyss om troppeansamlingen. De besluttet å gå nordover, & den 19. august møtte 5.500 russiske soldater en betydelig mindre svensk styrke. Likevel hadde svenskene etablert bedre forsvarsverk ved Sävarelva.


Slaget varte ca ti timer fra kl halv sju om morgenen til halv fem på ettermiddagen. Feilaktig informasjon (om russernes framrykning under slaget) til den svenske generalen medførte at han trakk sine styrker ut av Sävar: Dette til tross for at hele fem bataljoner ennå ikke hadde vært i kamp. Svenskene trakk seg ut av en kamparena de kunne ha vunnet.

Russerne som fortsatt fryktet et angrep fra de øvrige svenske styrkene sør for Umeå gikk videre nordover til Piteå neste dag, etter en mindre trefning ved Ratan som svenskene vant.

Geopolitisk medførte slaget ved Sävar - som russerne vant - at Sverige fikk et bedre forhandlingskort. Ved fredsslutningen ble grensen mellom Sverige & det autonome storhertugdømmet Finland trukket langs Torneåelven. Tsar Aleksander krevde opprinnelig grensen ved Kalixelven lenger sør. Dermed ble de store jernmalmfeltene, som ble oppdaget mye seinere, en del av Sverige.

Les mer om bakgrunnen & slaget på Sävar Sveriges sista slagfält
. . . . . . . . . . . . . . . . . .

I dag 19. august 2009 gjenskapes slaget ved Sävar med ett arrangert tablå.
Flere svenske, finske, et russisk & to norske historiske regimenter deltar. Jeg deltar som statist (kanonmann) på Nyholms skandses compagnie som for anledningen kjemper på den russiske siden. наступление - til angrep !

lørdag 15. august 2009

Woodstock 1969

15. august 1969 startet Woodstockfestivalen på en farm nært byen Bethel, ca 60 km sør for byen Woodstock i delstaten New York. Festivalen ble flyttet fra Woodstock da det ble klart at en trengte mer plass til de forventede 200.000 besøkende. Det kom 500.000 & festivalen ble historisk både på grunn av størrelsen, freden & musikken:
3 days of peace & music.
Faktisk gikk festivalen over fire dager, p.g.a. forsinkelser & omfattende program.

Så mye husker jeg ikke fra disse augustdagene hjemme i Norge, men da trippel-LPen kom ut i 1970 ble den straks anskaffet. Samme år kom også dokumentarfilmen om Woodstockfestivalen på kino - en forholdsvis kjedelig greie.

Men musikken var spennende, flere nye artister ble eksponert for et platekjøpende publikum. Det var forresten artister & band som sa nei til å være med på LPen. De angret seg i ettertid.

To ting irriterte med samlingen. Side en & seks var på samme vinylplate, side to & fem, samt side tre & fire. Enten måtte en spille i rekkefølge en-seks-to-fem-tre-fire, eller måtte vi stadig ta vinylen av & på platespilleren. Det andre var de lange Stage Announcements der noen stadig vekk kommenterte hvor mange som var der, & at det snart ville bli kjørt inn mat bare folk tok livet med ro. Anmasende høre om & om igjen. På den andre Woodstock-LPen fra 1971 var disse luket bort. Det ble forresten bare en vanlig dobbelt-LP.

Over til venstre bildet som ble forsiden på den første Woodstock-LPen.

torsdag 13. august 2009

En epoke er over

Telefonen er død. Tittelen på mitt innlegg er fritt & ærlig stjålet fra Vidars slektsblogg 29. januar i år. Nå har også vi sagt opp fasttelefonen som den etterhvert ble hetende - fast fordi den ikke var mobil...

Store norske leksikon på nett definerer mobil som: bevegelig, rørlig, flyttbar, bærbar, marsjferdig. I dag tror nok mange at mobil er synonymt med mobiltelefon.

Huset der jeg vokste opp mellom 1955 & 1977 inneholdt fire leiligheter for fire familier. Kun en av dem hadde telefon. Mine foreldre anskaffet ikke telefon av flere grunner:
  1. Det var dyrt.
  2. Vi hadde ikke behov for telefon.
  3. Det var lange ventelister i byene for private som ønsket egen telefon.
Telefonen kostet kr 2.000 i innskudd/lån til Televerket*). Kr 2.000 i 1970 tilsvarer vel kr 14.100 i dag. Da jeg dro til Bergen i 1977 hadde vi ikke telefon, men en gang før 1983 var den der. Innskuddene var fjernet, ventelistene borte & behovet, ja det kom av seg sjøl.

Etterhvert hadde alle telefon i hjemmene sine. Viktige folk i næringslivet hadde også noe som het mobiltelefon NMT 450 eller slikt. De (telefonene) var så store & tunge at de ble plassert i bilene deres - automobilene altså. Ordet bil kommer også fra ordet mobil. Hvem gidder vel å gå rundt med en fem kilos tung dings i lomma ?

For et par år siden fikk vi bredbånd & IP-telefoni her i huset. En IP-samtale kostet 46 øre uansett hvor lang den var. Morsomt. I enkelte måneder hadde vi 12-15 utgående samtaler for tilsammen under tieren. Samt en månedsavgift på ca kr 100 ! Forrige faktura inneholdt to - 2- utgående samtaler. De kostet oss ca kr 50 pr stykk.

Derfor virker ikke vårt kjære & vel 18 år gamle nr 755 28414 lenger. Ikke ring, du kommer ikke fram. Skal du nå meg så send helst en e-post. Må du ringe så er mobiltelefonnummeret mitt 907 89618.

*) Televerket - tidligere navn på en del av Staten som i dag er bedriften Telenor.

tirsdag 11. august 2009

Stafetten går videre

Etter en måned med BrittN's slektsblogg SOL Slektsforskning er PR-plassen nå overtatt av danske Charlotte S. H. Jensen.

Charlotte skriver om andre temaer enn det vi er vant til på norske slektsblogger. Det mest iøynefallende er de mange omtaler om slektsforskning i Second Life (en virtuell verden).

I tillegg til dette & slægtsforskning har Charlotte mye fokus på kulturarv, formidling & pædagogik.
En annerledes blogg fra et annet land. God reise.

lørdag 1. august 2009

Slektsforum i juli - litt svakere enn forventet

DIS-Norges forum for etterlysninger & debatt - Slektsforum - fikk i juli 120 nye brukere. Dette var 8 færre enn samme måned i fjor. Ved utgangen av juli var antall brukere 10.186.

Linjediagrammet over viser antall nye brukere på Slektsforum pr måned siden januar 2005. Vi ser at tilstrømmingen er lavere i sommermånedene, & størst oppslutning i første & siste kvartal.


Den gule linja - 2008 - viser en markant oppslutning i siste halvdel av fjoråret, spesielt i desember. Min prognose, som bygger på erfaringstall & en realistisk optimisme, forutsetter 1 % økning pr måned i forhold til året før. Da vil vi i desember passere 11.000 brukere (11.064 pr nyttårsaften). Det siste tallet er dog litt usikkert, vi kan godt passere 11.000 først i januar 2010, men neppe seinere.

I juli fikk vi 3,9 nye brukere pr dag, dvs 6 % nedgang fra samme måned i fjor. Samlet økning i første halvår er 9 %, m.a.o. godt over prognosen på 1 %. Den røde linja viser utviklinga i januar-juli.